Eurokriisiin jälleen aikalisä
Euromaat saivat viime viikon lopulla aikaan kompromissin, joka rauhoittanee Euroopan talousmyllerryksen toistaiseksi ainakin Kreikan osalta. Vastakkain olivat vaatimukset takauksista ja sijoittajien vastuusta sekä aiempi linja, jonka mukaan sijoittajien ja pankkien vastuut siirretään veronmaksajille, mutta kiskurikoroilla tehdyt jättivoitot jäävät pankeille. Aiemmin hyväksyttyä linjaa me olemme johdonmukaisesti vastustaneet.
Tukipolitiikka muuttui nyt askeleen paremmaksi. Julkisen lainan lisäksi yksityiset sijoittajat osallistuvat Kreikan auttamiseen vapaaehtoiselta pohjalta. Ne ovat luvanneet pidentää Kreikan takaisinmaksuaikoja ja leikata korkoja 135 miljardin euron lainojen osalta. Pankkialan järjestön (IIF) mukaan Euroopan suurimmat pankit menettävät 20,6 miljardia euroa.
Ratkaisu on toivottavasti alku perustavammalle muutokselle. Jäsenmaita ja puolueita on niin paljon, että muutokset tapahtuvat kiusallisen hitaasti. Vasemmistolle tärkeää on sekä suomalaisten että kriisimaiden kansalaisten etu. Tähän asti molemmat ovat jääneet suursijoittajien edun jalkoihin.
*
On epäselvää mahdollistaako nyt hyväksytty Kreikan lainakorkojen alentaminen, laina-aikojen pidentäminen, sekä sijoittajien voittojen rajattu leikkaaminen Kreikan nousun. Pelättävissä on, että nyt ostettiin vain lisää aikaa. Samalla kun olemme solidaarisia Kreikan kansalle, on kuitenkin huomattava, ettei kestävä muutos voi lähteä vain EU-tasolta. Tarvitaan myös muutos Kreikassa.
Kreikkaa ovat johtaneet vuorovedoin läpeensä korruptoituneet puolueet, joilla ei ole ollut halua rakentaa kestävää taloutta. Valtio on ollut olemassa näitä kahta puoluetta, ei sen kansalaisia varten. Massamittaiset yksityistämiset tai pienten eläkkeiden ja palkkojen leikkaukset eivät auta Kreikkaa. Sen sijaan etenkin Kreikan suuri rikkaiden joukko on saatava maksamaan veroja.
Luottoluokituslaitokset ottivat tukipaketin vastaan odotetulla tavalla. Moody’s pudotti Kreikan luottoluokituksen tasolle ”Ca”, joka tarkoittaa sitä, että Moody’s pitää Kreikkaa maksukyvyttömänä. Myös Fitch ilmoitti luokittelevansa Kreikan maksukyvyttömäksi, koska esitys merkitsee pankeille ja velkojille 20 prosentin menetystä velkojen nykyarvoon nähden.
*
Luottoluokituslaitosten valta on uhkaavaa. Kreikkaa ei olisi pelastanut mikään, mutta esimerkiksi Portugalissa luottoluokituslaitosten arvio käytännössä toteutti itse itsensä ja ajoi maan kriisiin. Onkin huomattava, että eri maiden tilanteet ovat hyvin erilaisia.
Islannissa ja Irlannissa kriisi syntyi yksiselitteisesti oikeistolaisesta politiikasta, jossa pankkien annettiin touhuta vapaasti. Portugali taas ei pärjännyt Aasian halpatuotannolle ja ajautui lopulta kansainvälisen talouskriisin myötä pulaan. Irvokasta on, että kun yksityiset luottoluokituslaitokset pahentavat kriisiä, saavat niiden asiakkaat halvalla yksityistettävää omaisuutta.
Europäättäjät sopivat myös Irlannin ja Portugalin tukilainojen korkojen alentamisesta ja laina-aikojen pidentämisestä. Tämä toivottavasti merkitsee myös sitä, etteivät pankit voisi jatkossa rahastaa kriisimaita ylisuurilla koroilla.
*
Luvattujen vakuuksien osalta yksityiskohtia ja käytännön mallia valmistellaan virkamiesten toimesta. Viime viikon ratkaisun mukaan vakuutena voitaisiin käyttää niitä omaisuuseriä, jotka siirretään Kreikan julkisen omaisuuden yksityistämisyhtiöön. Ratkaisu ei ole paras mahdollinen, mutta se on parempi kuin että Kreikka joutuisi myymään omaisuutensa halvalla pääomasijoittajille.
Valtionlainojen korot tulivat voimakkaasti alaspäin tukipäätöksen seurauksena. Silti tilanne on kaikkea muuta kuin ohi. Oman uhkansa globaalin talouden kestävyydelle tuo Yhdysvallat, joka on paljon Etelä-Eurooppaa velkaantuneempi, vaikka vielä amerikkalaisten luottoluokituslaitosten suosiossa.
Ennemmin tai myöhemmin nykyinen talousjärjestelmä, jossa sääntelyn puute on yhdistetty velkavetoisuuteen, on korjattava. Me haluamme minimoida vahingot ja aloittaa heti.
*
Vasemmiston ja sosiaalidemokraattien kädenjälki näkyy vahvasti Suomen euro-linjan muutoksessa. Ei linja ole kaikilta osin sellainen, mitä Vasemmisto on ajanut. Päätöksiä ja hallituksen toimintaa voi kritisoida vasemmistolaisesta näkökulmasta. Se on kuitenkin selvää, ettei ilman Vasemmiston vahvaa panosta olisi otettu ensimmäisiä askelia kohti uudenlaista politiikkaa.
Tuoreen mielipidemittauksen mukaan myös kansa näyttää olevan tyytyväinen hallituksen tiukentuneeseen eurolinjaan. Myös Vasemmiston kannattajista suurin osa näyttäisi tässä vaiheessa hyväksyvän hallitukseen menon.
Helsingin Sanomien mielipidemittauksen mukaan noin 80 prosenttia Vasemmiston kannattajista tuki valittua linjaa, vaikka johdattelevassa kysymyksessä annettiin vinoutunut kuva Vasemmiston euro-linjauksista.
Työtä jatketaan!
Pingback: Eurokriisin pyrotekniikka | www.anttironkainen.fi