Venäläiset näpäyttivät vallanpitäjiä

Kirjoitettu Paavon blogi

Nyt kun muutama päivä on kulunut Venäjän viime sunnuntaina pidetyistä duuman vaaleista ja tilanne on selkiytynyt, on syytä käydä vielä läpi, mitä tulos merkitsee.

Duuman vaaleissa oli runsaasti näyttöä laajamittaisesta, järjestelmällisestä ja osin tökeröstäkin vaalivilpistä. Vilppiin kiinnittivät huomiota paitsi venäläiset tarkkailijat ja oppositiopuolueiden edustajat, myös kansainväliset vaalitarkkailijat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:istä ja Euroopan neuvostosta.

Järjestöjen yhteisessä lausunnossa todettiin, että näyttöä on muun muassa tyhjien vaalilippujen täyttämisestä suoraan maan valtapuolueen, Yhtenäisen Venäjän hyväksi. Samoja syytöksiä esittivät myös Venäjän kommunistit, jotka ainoana parlamentaarisena oppositiopuolueena korjasivat kuitenkin suurvoiton.

Todennäköisesti Yhtenäisen Venäjän tappio olisi ollut isompi, jos kansalaismielipiteen olisi annettu toteutua vapaasti. Taustalla oli paitsi ihmisten halu näpäyttää nykyisiä vallanpitäjiä, myös protestia Venäjällä jatkuvasti kasvavia, valtavia tuloeroja kohtaan.

On selvä, että vaalitulos oli raskas isku maata lähes kymmenen vuotta yksinvaltaisesti hallinneelle Yhtenäiselle Venäjälle. Se onnistui kadottamaan virallistenkin lukujen mukaan lähes 14 miljoonaa kannattajaa verrattuna edellisvaaleihin. Samalla se menetti Venäjän perustuslain muuttamiseen tarvittavan kahden kolmasosan enemmistön.

Ylimielisesti muihin poliittisiin ryhmiin suhtautunut valtapuolue joutuukin jatkossa kuuntelemaan myös muiden näkemyksiä. On jopa mahdollista, että muiden puolueiden edustajia nousee nyt Venäjän hallitukseen. Tämä voi lisätä Venäjän yhteiskunnan poliittista moniarvoisuutta. Se olisi myönteinen skenaario.

Toisaalta Yhtenäinen Venäjä sai yhä yksinkertaisen enemmistön duumaan. Tukea muilta puolueilta, esimerkiksi jo kohta 20 vuotta Venäjän kaikkia vallanpitäjiä tukeneelta Vladimir Zhirinovskin liberaalidemokraateilta, ei ole vaikea ostaa. Näin yhden puolueen yksinvalta voi myös jatkua. Tämä olisi pessimistinen tulevaisuudenkuva.

Venäjän tärkeimmät vaalit ovat kuitenkin vasta tuloillaan, kun ensi vuoden maaliskuussa pääministeri Vladimir Putin palaa kaikella todennäköisyydellä maan presidentiksi. Vaikka Putin on Yhtenäisen Venäjän puheenjohtaja, puolue hävisi vaalit keulakuvanaan presidentti Dmitri Medvedev. Juuri Medvedev oli puolueen ehdokaslistan valtakunnallinen kärkinimi. Siksi vastuu vaalitappiosta voidaan vyöryttää myös Medvedevin niskaan. Se voisi entisestään vahvistaa Putinia.

Valitettavasti Venäjän politiikan arvioiminen ja ennustaminen muistuttaa lähinnä horoskooppien laatimista. Siksi läpinäkymätön järjestelmä itänaapurissa on. Silti erityisesti Suomessa on syytä jatkossakin, seurata, mitä Venäjän politiikassa tapahtuu.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Kommentteja (5)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *