Miten markkinat hoitavat mummosi?

Kirjoitettu Paavon blogi

Syksyn kunnallisvaaleihin on aikaa enää runsaat kaksi viikkoa. Siksi onkin aika, että vaalikeskustelussa aletaan hiljalleen päästä asiaan.

Kunnallisvaaleissa ratkaistaan, löytyvätkö suomalaisten kotikunnista jatkossakin kunnon koulut, päiväkodit, terveyspalvelut ja vanhustenhoiva.

On hyvä, että puolueiden erot näkyvät ennen vaaleja. Kun puhutaan palveluiden järjestämisestä, vastakkain ovat oikeiston ulkoistamis- ja yksityistämislinja ja vasemmiston näkemys, jonka mukaan julkiset palvelut pitää tehdä kunnan omana työnä. Vasemmiston mielestä yhteiset verorahat pitää käyttää ennen muuta kunnan omiin, kaikille yhteisiin julkisiin palveluihin.

Kokoomus ja sen taustalla vaikuttavat elinkeinoelämän etujärjestöt sanovat mielellään, että kilpailutus ja ulkoistaminen tuovat kuntapalveluihin paitsi tehokkuutta, myös valinnanvapautta ja monipuolisuutta. Todellisuus vain on kovasti toisennäköinen.

Työ- ja elinkeinoministeriön viime vuonna kokoama tutkimus sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinoista kertoo, että suuret ovat syöneet pienet. Kun palveluita on ensin ulkoistettu alan ammattilaisten omistamille pienyrityksille, ne ovat hiljalleen päätyneet isojen yhtiöiden ja ketjujen omistukseen. Kansainvälisten sijoitusyhtiöiden saatua sillanpääaseman terveyspalveluihin, ne ryhtyvät valtaamaan hoivamarkkinoita. Taustalla on se, että sijoittajien ammattitaito keskittyy ennen muuta tarjouskilpailujen voittamiseen.

Näin tuloksena palveluiden yksityistämisessä saattaa olla yksityinen monopoli, joka vähentää valinnanvapautta, nostaa hintoja ja tinkii laadusta.

Pahimmillaan halvempi hinta ja yrittäjän voitto revitään suoranaisesta verokikkailusta. SDP vaatii aivan oikein, että julkisia palveluita tuottavien yritysten kytkökset veroparatiiseihin katkaistaan. Vasemmisto on jo pitkään vaatinut veroparatiiseja kuriin. Tähän tarvitaan tiukempaa lainsäädäntöä.

Kuntapalveluiden kohdalla näin puututaan kuitenkin vain seurauksiin, ei syihin. Todellinen syy on se, että palvelut on ylipäätään revitty auki markkinoille. Silloin kunniallisten yritysten perässä hiipivät mukaan myös kansainväliset, veroparatiisien palmujen alla viihtyvät sijoittajat. Paras tapa estää verorahojen valuminen veroparatiiseihin on kunnan oma palvelutuotanto.

Uutena keinona ulkoistamiselle ajetaan niin sanottua palvelualoitetta. Vasemmiston mielestä kunnallisten palveluiden yksityistäminen pitää pysäyttää. Samalla aiemmin ulkoistettuja palveluita pitää palauttaa kunnan omaksi työksi.
Tähän onkin menty jo monessa Suomen kunnassa.

Kuntien eläkevakuutuksen Kevan tänä vuonna tekemä selvitys kertoo, että viidennes kunnista on ottanut ulkoistettuja palveluita takaisin kunnalle. Kolmannes puolestaan ilmoittaa vakavasti harkitsevansa tätä. Syyksi ilmoitetaan usein se, että ulkoistettujen töiden laatu on kärsinyt ja hinta noussut vaikka piti käydä juuri päinvastoin. Sama viesti on saatu Julkisten ja hyvinvointialojen JHL:n omille luottamusmiehilleen tekemästä kyselystä.

Kahden viikon päästä kuntalaisilla on mahdollisuus ottaa kantaa muun muassa näihin asioihin. Vaaleissa jokainen ääni lasketaan.

Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *