Palkkatasa-arvon on toteuduttava myös kunnissa
Yleensä palkkapäivä on odotettu. Sunnuntaina on kuitenkin palkkapäivä, jonka toivoisin siirtyvän historiaan. Silloin naiset saavat keskimäärin vuoden viimeisen tilinsä, jos suhteuttaa miesten ja naisten välisiä palkkoja. Loppuvuosi menee naisilla palkatta.
Tasa-arvoinen palkkaus on perusoikeus. Tätä viestiä tulee entisestään voimistaa. Palkoista ja sukupuolten palkkaerosta puhuminen muuttaa asenteita ja lisää aktiivisuutta palkkakysymyksen ratkaisemisessa. On hyvä, että työntekijäjärjestöt osoittavat entistä enemmän aktiivisuutta sitkeän ongelman poistamiseksi.
Kuntasektorilla työskentelee 35 prosenttia naispalkansaajista. Miltei 80 prosenttia kaikista kuntien työntekijöistä on naisia. Nimenomaan kuntasektoria koskeva palkkaviesti on karu: kuntasektorin sisällä naisten ja miesten palkkaero ei ole vuosina 2004 -2011 kaventunut lainkaan toisin kuin yksityisellä ja valtiosektorilla.
Hallitus jatkaa pyrkimyksiään palkkakuilun kaventamiseksi. Tehtävä ei ole helppo: samapalkkaisuusohjelman aikana vuodesta 2006 lähtien on onnistuttu kuromaan sukupuolten palkkaeroa 20 prosentista noin 18 prosenttiin. Vauhti ei ole riittävä, kun tavoitteena on palkka-eron kurominen enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015.
Julkisen sektorin naisten palkkojen parantaminen on poliittisen tahdon kysymys. Palkkaratkaisuihin on useasti kuulunut tasa-arvo- tai samapalkkaisuuserä, jolla on pyritty tukemaan naisvaltaisten ja matalapalkkaisten alojen palkkatasoa. Rahan ohella näiden palkkaerien suurin merkitys on siinä, että niissä tunnustetaan naisten ja miesten palkkaerojen perusteettomuus ja estetään palkkakuilun syveneminen. Tällaisen työmarkkinakäytännön soisin jatkuvan.
Myös kuntauudistusta toteutettaessa tasa-arvonäkökulma on tärkeä. Kuntauudistuksessa vaikutetaan ennen kaikkea naisten töihin ja työllisyyteen, koska valtaosa kunnan työntekijöistä on naisia. Kuntien työsuhteiden tulee olla reiluja ja turvallisia.
Lisäksi ulkoistamisen ja yksityistämisen sukupuolivaikutukset tulee huomioida. Ulkoistaminen ja yksityistäminen ovat monesti merkinneet heikompia palkkoja ja työehtoja. Yritykset ovat pyrkineet takomaan voittoa työehtoshoppauksella. Miesten ja naisten samapalkkaisuus katoaa tavoitteena yhä kauemmaksi, jos kunnissa aletaan kilpailuttaa naisten töitä ja työehtoja.
Kuntavaalit ovat myös tasa-arvovaalit.
Kommentteja (2)