Pääministeri Sipilän puututtava Postin henkilöstöpolitiikkaan
Valtion sataprosenttisesti omistaman Postin henkilöstöpolitiikasta kuuluu toistuvasti hälyttäviä viestejä. Viimeisimpänä Posti on kesken neuvottelujen solminut vuokratyösopimuksen SOL Oy:n kanssa, ilmeisesti varautuakseen työtaisteluun, vaikka työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei ole mistään työtaistelusta ilmoittanut.
Tämä ei osoita aitoa halua päästä neuvotteluratkaisuun, vaan työntekijäjärjestön sivuuttamista tasavertaisena neuvottelukumppanina.
Postin johto antoi myös hiljattain pääluottamusmiehelle kirjallisen varoituksen tämän lausuttua huolensa työntekijöiden jaksamisesta, ja siitä kuinka tämä vaikuttaa postinjakeluun. Kuitenkin pääluottamusmies kiinnitti huomiota aitoon ongelmaan, johon ei ole löytynyt ratkaisua.
Postin laatu- ja palvelulupaus ei toteudu, kun yli kymmenen prosenttia kotitalouksista ei saa postia viitenä päivänä viikossa. Ongelma johtuu liian vähäisestä työvoimasta.
Postialan muutokset ja kansainvälinen kilpailu eivät ole työntekijöiden syytä. Vastuullinen ja järkevä työnantaja ei uuvuta työntekijöitään, vaan kuuntelee työntekijöitä näiden havaitsemista ongelmista ja parannusehdotuksista, ja neuvottelee palkoista ja työehdoista tasavertaisena kumppanina. Postin nykyjohto ei toteuta mitään näistä periaatteista.
Suomen on oltava sopimusyhteiskunta, ja valtionyhtiöiden olisi toimittava esimerkkinä muille työnantajille. Nykyisellään Posti toimii päinvastoin esimerkkinä, joka kannustaa saneluun, työntekijöiden näkemysten sivuuttamiseen, huonoon työilmapiiriin ja työntekijöiden uupumiseen.
Valtionyhtiön ei missään tapauksessa tulisi tietoisesti edistää huonoja käytäntöjä.
Jätin aiheesta tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa vaadin hallitusta huolehtimaan siitä, että valtionyhtiö Postissa noudatetaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa ja kohdellaan työntekijäjärjestöjä tasavertaisena neuvottelukumppanina, kuten Suomessa on tapana.
Kommentteja (9)