Hyvää naistenpäivää – vielä on paljon tehtävää tasa-arvon eteen
Joukko sukupuolten väliseen tasa-arvoon erikoistuneita tutkijoita julkaisi eilen oman analyysinsa tasa-arvosta suomalaisessa politiikassa. Tutkijat nostavat esiin kaksi huomiota.
Ensinnäkin tasa-arvosta puhutaan poliittisissa keskusteluissa itsestäänselvyytenä tai jo saavutettuna tilana. Toiseksi tasa-arvon käsite on laajentunut, ja samalla tyhjentynyt sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Nämä yhdessä rajaavat kysymyksen naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta politiikan ulkopuolelle.
Tutkijat ovat tarkastelleet muun muassa puolueiden eduskuntavaaliohjelmia, ja heidän mukaansa Vasemmistolla oli ohjelmassaan eniten yksityiskohtaisia tavoitteita ja toimia sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen. Muista puolueista käytännössä vain RKP ja Vihreät olivat huomioineet sukupuolten välisen tasa-arvon.
Kaikille sukupuolten tasa-arvoa ajaville on ollut suuri pettymys huomata, että nykyinen hallitus haluaa pikemminkin lisätä sukupuolten välistä eriarvoisuutta kuin vähentää sitä.
* * *
Naistenpäivänä on syytä kerrata niitä tasa-arvotavoitteita, jotka ovat vielä saavuttamatta. Keskeisimpiä ovat perheen ja työn yhteensovittamisen helpottaminen, palkkatasa-arvo ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjunta. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi on keinoja, kunhan löytyy poliittista tahtoa.
Äidit pitävät edelleen valtaosan perhevapaista. Pienten lasten äitien työssäkäynnin helpottamiseksi tulee isille merkittyjä perhevapaita asteittain lisätä kohti 6+6+6 -mallia. Perhevapaiden tasaisempi jakaminen olisi myös isien kannalta tasa-arvoteko.
Äitien työssäkäynnin esteitä poistavat myös subjektiivinen päivähoito-oikeus, riittävän pienet ryhmäkoot sekä päivähoidon tarjonnan ympärivuorokautinen turvaaminen. Myös työn jakaminen työaikaa lyhentämällä helpottaisi perheen ja työn yhteensovittamista.
Tällä hetkellä naisen euro on noin 83 senttiä. Noin puolet palkkaerosta on selitettävissä työelämän segregaatiolla eli miesten ja naisten toimimisella eri ammateissa.
Naisilla yleisemmät määräaikaiset ja osa-aikaiset työsuhteet sekä pitkät perhevapaat heikentävät palkkakehitystä. Naisten lyhyemmistä työurista ja matalammasta palkkatasosta johtuen myös naisten eläkkeet ovat miesten eläkkeitä pienemmät.
Palkkaeroon ja siihen kiinteästi liittyvään työelämän segregaatioon voidaan puuttua esimerkiksi laadukkaammalla opinto-ohjauksella ja asennekasvatuksella sekä naisvaltaisille aloille suunnattavilla erityisillä palkankorotuksilla.
Lisäämällä luottamusmiesten tiedonsaantioikeutta palkoista ja palkanlisistä voidaan puuttua ”selittämättömiin” palkkaeroihin. Määräaikaisten työsopimusten ketjuttamiseen ja vastentahtoiseen osa-aikatyöhön tulee puuttua nykyistä tehokkaammin.
* * *
Tällä hetkellä palloteltava ns. kilpailukykysopimus kohdistaisi lomarahojen leikkaukset ainoastaan naisvaltaiselle ja pienipalkkaiselle julkiselle sektorille. Se lisäisi entisestään naisten ja miesten välistä epätasa-arvoa työelämässä.
Vuotuisen työajan pidentäminen 24 tunnilla ilman palkan nostamista osuisi erityisesti naisvaltaiseen palvelualaan. Siellä on paljon naisia todella matalalla palkalla tuntitöissä ja osa-aikaisina.
Kun hallitus on ajanut ns. yhteiskuntasopimusta, on näissäkin ”talkoissa” unohtunut sukupuolten välinen tasa-arvo. Se olisi tapahtunut bluffiksi ja kiristykseksi osoittautuneissa pakkolaeissa ja se tapahtuu, jos ns. kilpailukykysopimus hyväksytään sovitussa muodossa.
* * *
Vaikka suomalainen yhteiskunta on yksi maailman tasa-arvoisimpia, on meillä vielä paljon tehtävää sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamisessa. Mitä hallitus sitten on tehnyt näiden vakavien ongelmien lieventämiseksi tai poistamiseksi? Se on joko vaiennut niistä tai jopa pahentanut niitä entisestään.
Erityisesti hallitus on kunnostautunut heikentämällä naisten asemaa työelämän tasa-arvoon ja perheen ja työn yhteensovittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Myös leikkausten ja maksujen korotusten on arvioitu kohdistuvan erityisesti naisiin.
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen, päivähoidon ryhmäkokojen kasvattaminen ja päivähoitomaksujen korottaminen vaikeuttavat naisten työssäkäyntiä. Tutkimusten perusteella tiedetään, että mitä heikompilaatuisia päivähoitopalveluita on tarjolla, sitä todennäköisemmin äidit jäävät pois työelämästä kotihoidon tuen varaan.
Erityisesti synnytysikäisiin naisiin osuu hallituksen suunnitelma sallia alle vuoden mittaiset perusteettomat määräaikaiset työsuhteet. Myös leikkauslistalle päätyneen vuorotteluvapaan käyttäjistä valtaosa on naisia.
Myös aikuiskoulutustuen puolittaminen kohdistuu enimmäkseen naisiin. Palkansaajajärjestöjen mukaan leikkaus veisi pieni- ja keskituloisilta mahdollisuuden aikuisopiskeluun ja näin romuttaisi käytännössä koko tuen. Lähes puolet tuen saajista opiskelee naisvaltaisella sosiaali- ja terveysalalla. Kaikista käyttäjistä 80 prosenttia on naisia.
Hallitus ei ole tehnyt päätöksistään sukupuolivaikutusten arviointia eikä lapsivaikutusten arviointia. Tätä oppositio on laajasti vaatinut vasemmalta oikealle.
Kiitosta hallitukselle on syytä antaa siitä, että vanhemmuuden kustannusten jakaminen on huomioitu. Hallitus esittää työnantajille 2500 euron kertakorvausta perhevapaista aiheutuvien kustannusten kattamiseksi. Yksi positiivinen toimi ei kuitenkaan saa kymmentä heikennystä tekemättömäksi.
* * *
Naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta on keskusteltu paljon viime kuukausien aikana. Asiasta on puhuttu kuin se olisi uusi ilmiö Suomessa. Valitettavasti Suomi on ollut naisiin kohdistuvassa väkivallassa synkkiä kärkimaita Euroopassa jo pitkään.
Suomalaisista naisista 47 prosenttia on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa EU:n perusoikeusviraston tekemän tutkimuksen mukaan. Suomi on ratifioinut ns. Istanbulin sopimuksen.
Sopimus velvoittaa konkreettisiin toimenpiteisiin, kuten riittävien turvakotipaikkojen varmistamiseen. Tällä hetkellä turvakotipaikkoja on Suomessa vain noin viidennes suositellusta.
* * *
Hallitus on luvannut julkistaa pian tasa-arvo-ohjelmansa, jota on odoteltu viime kesästä lähtien. Viimeistään se paljastaa, millaisen yhteiskunnan hallitus Suomesta haluaa sukupuolten välisen tasa-arvon näkökulmasta.
Kaikesta huolimatta oikein hyvää naistenpäivää! Vasemmisto jatkaa työtään sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta.
Kommentteja (0)