Kyllä me tästäkin selviämme
Elämme Suomessa ja Euroopassa vaikeita aikoja. Koronavirus muuttuu tällä viikolla myös Suomessa epidemiaksi.
Koronaviruksen aiheuttama sairaus on suurelle osalle vaaraton, mutta riskiryhmille vaarallinen. Siksi meidän on suojattava erityisesti riskiryhmässä olevia ihmisiä ja toisaalta pyrittävä hidastamaan epidemian etenemistä.
Koronavirus tulee menemään suomalaisen yhteiskunnan läpi. Tämän hetkisen arvion mukaan noin kolmasosa suomalaisista tulee sairastumaan koronaviruksen vuoksi.
On tärkeää turvata terveydenhoidon mahdollisimman hyvä toimivuus. Siksi epidemiahuippua pitää pyrkiä tasaamaan, ja levittämään sairastumiset mahdollisimman pitkälle ajalle.
Tämä vaikuttaa valitettavasti hyvin paljon meidän kaikkien elämään. Jo nyt on otettu kovia toimia käyttöön. Suurten tilaisuuksien kieltäminen vaikuttaa kymmenien tuhansien työhön ja toimeentuloon.
Vielä enemmän vaikuttaa se, että kaikkea tarpeetonta fyysistä kanssakäymistä tulee pyrkiä välttämään. Tämä vaikuttaa meidän kaikkien sosiaaliseen elämään. Vaikka emme etätöissä kohtaa työtovereitamme tai voi vapaa-ajalla tavata esim. harrastuksissa, kuntosaleilla tai teatterissa, on yhteydet syytä säilyttää.
Erityisesti fyysisiä kontakteja riskiryhmiin pitää välttää. On tärkeää, etteivät vanhat ihmiset jää yksin, vaan heihin voi ja kannattaa olla yhteydessä muilla keinoin, puhelimella tai muuten sähköisesti.
Fyysisten kontaktien ja yleisen liikkumisen rajoittaminen iskee kovaa talouteen. Erityisesti itsensä työllistäjät ja pienet yritykset joutuvat todella pahan pulaan, kun kysyntä romahtaa. Moni työntekijä ja itsensä työllistäjä menettää työnsä ja toimeentulonsa.
Siksi tarvitaan tukipaketteja ihmisille ja yrityksille, kansantaloutta pitää elvyttää. Suomen Pankki on julkistanut jo oman pakettinsa. Hallitukselta tulee uusia toimia, joilla mm. verojen, eläkemaksujen, viivästyskorkojen yms. kautta voidaan helpottaa vaikeuksissa olevia ihmisiä ja yrityksiä.
Meille kansanedustajille tulee nyt paljon kysymyksiä ansionmenetyksistä, henkilöstön asemasta, sairauslomalomakorvauksista, leipäjonoista, yritysten tilanteesta… Valitettavasti moniin näistä ei ole vielä suoria vastauksia. Täysin uudessa tilanteessa pitää tehdä mahdollisesti uutta lainsäädäntöä ihmisten toimeentulon turvaamiseksi.
Vaikka hallituksen nyt jo täytäntöönpanamat toimet ovat vaikuttaneet kovasti suomalaisiin, tarvitaan luultavasti uusia ja vielä tiukempia rajoittavaa toimia. Niitä tulee tällä viikolla varmasti lisää.
Uudet toimet varmasti hankaloittavat vielä nykyistä huomattavasti enemmän elämäämme. Mutta kaikki sellainen pitää tehdä, mikä asiantuntijoiden mukaan on tehokasta ja järkevää yhteiskunnan kannalta.
Kaikkien rajoittavien toimien osalta on tärkeä pyrkiä myös oikeaan ajoitukseen epidemian kannalta, ei liian aikaisin eikä liian myöhään. Lopulta vasta jälkikäteen voidaan arvioida, jos silloinkaan, miten toimet osuivat oikeaan kohtaan.
Elämme siis täysin poikkeuksellisia aikoja Suomessa, Euroopassa ja maailmalla. Tässä tilanteessa tärkeintä on pyrkiä pitämään huolta yhtenäisyydestä, auttaa toinen toisiamme ja kysellä josko voimme auttaa.
Vaikeat ajat ovat edessä, mutta kyllä me tästäkin selviämme. Yhdessä.
Kommentteja (1)