Paljonko terveydenhoitoon panostetaan Suomessa?

Kirjoitettu Paavon blogi
Lauantai-illan 0-0 harmittaa edelleen niin paljon, että parempi on olla kommentoimatta ottelua kokonaan. Nyt on sitten tullut nähtyä paikanpäällä 300 minuuttia putkeen Suomen maajoukkueen pelejä ilman maalin maalia. Tai tulihan niitä Heyselillä kaksi, mutta kumpaakaan ei hyväksytty.
 
Toivottavasti kuukauden päästä Azerbaidzhania vastaan tämä pyöreä putki katkeaa heti alkuun. Olisi hienoa, jos Suomella olisi viimeisessä karsintaottelussa mahdollisuus arvoturnaukseen. Tilanne olisi historiallinen. Unkaria vastaan 1997 viimeisessä ottelussa oli mahdollisuus jatkokarsintoihin, mutta nyt olisi Portossa panoksena aidosti kisapaikka.
 
Mutta jos tilanne oli vielä ennen Belgia-ottelua myös siinä mielessä historiallinen, että kaikki oli omissa käsissä, nyt ei välttämättä edes kaksi voittoa riitä. Katkeralta se tuntuu muistellessa viimeisen kahden ottelun maalipaikkoja.
 
*
 
Tehy on tänään ilmoittanut, että lähes 13 000 sairaanhoitajaa on valmiita irtisanoutumaan, jos palkkaneuvotteluissa ei edetä. Se olisi karmea tilanne suomalaisen terveydenhoidon kannalta. Vaikka hallitus kuinka yrittää väittää, ettei se voi puuttua palkkaneuvotteluihin, tarvitaan siltä nyt toimia.
 
Kokoomus oli pääkokkina keittämässä tätä soppaa Jyrki Kataisen johdolla. Valtionvarainministerinä Kataisella olisi myös reseptit ongelman ratkaisemiseksi. Se vaatii poliittista tahtoa. Nyt hallituksen ja erityisesti kokoomuksen tahto mitataan.
 
Kaivoin mielenkiintoisen OECD:n tilaston terveydenhoidosta. Ohessa näkyy, kuinka suuren osan eri maat käyttävät vuonna 2005 bruttokansantuotteestaan terveydenhoidon menoihin. Tilastossa Suomi on varsin erikoisessa joukossa.
 
Kun tiedetään, että Suomessa julkinen terveydenhoito on edelleen hyvää ja tehokasta, yksi asia selittää merkittävän eron muihin rikkaisiin länsimaihin nähden. Täällä maksetaan hoitajille selvästi huonompaa palkkaa kuin muualla.
 
Terveydenhoidon kulujen suhde BKT:seen maittain vuonna 2005 pienimmästä suurimpaan:
 
Korea            6,0
Puola             6,2
Meksiko        6,4
Slovakia         7,1
Tshekki          7,2
Suomi       7,5
Irlanti             7,5
Turkki            7,6
Espanja          8,2
Iso-Britannia 8,3
Italia               8,9
Uusi-Seelanti 9,0
Tanska           9,1
Norja             9,1
Ruotsi            9,1
Islanti             9,5
Kanada          9,8
Kreikka         10,1
Itävalta           10,2
Portugal         10,2
Belgia             10,3
Saksa             10,7
Ranska           11,1
Sveitsi            11,6
Yhdysvallat    15,3
Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *