Derby ja San Siron taivas
Olen oluenkyllästämä brittifudista kannattava peruslädi, jonka mielestä italialainen jalkapalloilu on pelkkää mallipoikien kaatuilua ja valittamista. Päätin käydä todistamassa tämän paikan päällä. Samalla voisin nauttia kauniista syyssäästä lukien kirjamessuiltani hankkimiani tuoreita kotimaisia romaaneja kahviloiden terasseilla.
Terassit jäivät nauttimatta. Vettä tuli kaatamalla niskaan, erityisesti Bolognassa. Seurasin FC Bolognan curvassa, kun tuomarikolmikko kiersi kenttää ja heitteli palloa nurmelle. Yleensä pallo läsähti paikalleen, mutta muutamassa kohdassa pallo nousi matalaan pomppuun. Tämä kirvoitti aina suuret suosionosoitukset yleisöltä. Aikansa kenttää kierreltyään tuomarit päättivät peruuttaa ottelun yleisön protestoinnista huolimatta.
Kaksi muuta ottelua olivat hienoja kokemuksia, ennen muuta stadionien ja tunnelman vuoksi. Vaikka Rooman paikallisottelu oli myös kenttätapahtumiltaan huima, eivät paikan päällä näkemäni ottelut pystyneet vielä poistamaan kaikkia ennakkoluulojani italialaista jalkapalloa kohtaan. Haluan silti uudestaan italialaiseen jalkapallokatsomoon.
Paikkani San Sirolla oli ylimmän katsomon ylimmällä rivillä. San Siro on niin korkea, että taivas alkaa siitä mihin stadion loppuu.
Rooman derbyssä oli sellaista tunnetta ilmassa, jollaista harvoin, jos koskaan, olen kokenut. Stadio Olimpico ei ollut ääriään myöten täynnä, mutta AS Roman Curva Sud oli. Jos Stadio Olimpico vetää reilut 80 000 katsojaa, täytyy curvaan mahtua vähintään 15 000 ihmistä. Kun ihasteli päätyä, tuli mieleen vanhat kuvat Liverpoolin The Kopista, ajasta jolloin se oli vielä kunnon terrace.
Mutta ei tunnelma rajoittunut vain päätykatsomoihin. Istuin toisella pitkällä sivulla, jossa katsomon täyttivät lähinnä keski-ikäiset ja vanhemmat miehet. He eivät ehkä jaksa pomppia läpi ottelun curvan tapaan, mutta tunnetta on aivan yhtä paljon pelissä. Kun AS Roma tasoitti pelin, hyppäsi niskaani roikkumaan Fabio Capellon näköinen herrasmies. Ja tupakkaa paloi katsomossa niin paljon, että meinasin saada astmakohtauksen.
Sen myös opin, että ensi kerralla Roomassa pitää vuokrata skootteri ja mennä sillä otteluun.
*
Viikon istuntotauko on ohi ja syysistuntokausi jatkuu todella ryminällä. Tiistaina istunnossa käsitellään muun muassa autoverouudistus ja siviilipalveluslain uudistaminen. Keskiviikkona hallitus antaa Afganistan-selonteon.
Hallitus esittää sivarin lyhentämistä kuukaudella. Olen tehnyt rinnakkaislakialoitteen, jossa esitän sivarin lyhentämistä vastaamaan keskimääräistä asepalvelusta, kahdeksaan kuukauteen. Lisäksi esitän, että totaalien vankeusrangaistuksen voisi määrätä ehdonalaisena.
Harmillista on se, että näin tärkeä asia osuu samalle päivälle autoverokeskustelun kanssa. Autovero taitaa viedä kaiken huomion. Vielä viime vaalikaudella vihreät esittivät lakialoitteessaan sivarin kestoksi 8 kuukautta. Nyt vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg työministerinä esittää sivariajaksi 12 kuukautta.
Sivarin pituudesta päästään ajallaan äänestämään suuressa salissa. On mielenkiintoista nähdä, onko hallitusvastuun ylivoima vienyt myös mielenkiinnon ihmisoikeuksien puolustamiselta.
*
Autoverouudistus hämmästyttää minua. Hallitus on mainostanut sitä suurena ekologisena pakettina. En kyllä oikein ymmärrä miksi. Olen samaa mieltä periaatteesta, että autovero pitää porrastaa päästöjen mukaan. Mutta ei kai sellainen ole mikään aito ympäristöpaketti, jossa autovero laskee peräti 80 prosentissa tapauksista.
Autoveron porrastuksen pitäisi alkaa matalammalta päästöjen tasolta ja samalla olla jyrkempi, jotta autoverolla olisi todellisuudessa ekologinen vaikutus. Nyt saattaa pikemminkin käydä niin, että autojen halpeneminen lisää autojen ja autoilun määrää, jolloin kokonaispäästöt kasvavat vaikka ne hivenen pienenevät autokohtaisesti. Ei uuden auton ostaminen ole nyt sentään ekoteko.
Varmasti kokoomuksen, keskustan ja rkp:n kannattajat ovat innoissaan, kun autojen hinnat laskevat. Mutta miksi vihreät ovat ilman mutinoita nielleet tämänkin ”ekologisen verouudistuksen”? Pikku hiljaa hallitukselta odottaisi myös todellisia kovia päätöksiä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, ei vain viherpesua.
Kommentteja (10)