Laillinen graffiti-seinä Helsinkiin
Olen siitä lähtien, kun Kulosaaren melumuurin tilattu graffiti-taideteos tuhottiin, taistellut Helsingissä toisenlaisen katutaidepolitiikan puolesta. Lähes kymmenen vuoden työ tuotti tulosta viime syksynä, kun kaupunginvaltuusto luopui nollatoleranssista.
Kaikessa hiljaisuudessa kevään aikana on edistetty projektia saada Helsinkiin ensimmäinen laillinen graffiti-seinä. Tänään se on julkista. Suvilahdessa voi maalata graffiteja ilman kiinnijäämisen, vankeustuomioiden ja valtavien korvausten pelkoa ensi viikon lauantaista lähtien!
Ohessa tänään julkisuuteen lähetetty tiedote asiasta:
100 metriä graffitiaitaa – Suvilahti 100 vuotta
Helsingin Suvilahdessa avataan lauantaina 16.5. kaikille kaupunkilaisille avoin graffitiaita. Samalla käynnistyvät entisen energiantuotantoalueen 100-vuotisjuhlat. Sähkövoimalaitoksen avajaisia vietettiin kesällä 1909. Nykyisin Suvilahtea hallinnoi Kiinteistö Oy Kaapelitalo ja alueesta rakentuu tulevien vuosien kuluessa kulttuurikeskus. Kesällä Suvilahdessa on useita tapahtumia, jotka liittyvät Suvilahti 100 vuotta -kokonaisuuteen.
Graffitiaidan avajaispäivänä 16.5. maalaamaan on kutsuttu joukko graffititaiteilijoita, jotka aloittavat työnsä kello 12. Avajaistilaisuuden jälkeen aitaa maalaamaan saa tulla kuka tahansa kesän aikana omilla maaleillaan. Aitaa maalataan myös kuratoidusti tapahtumissa, joiden aikataulusta ilmoitetaan myöhemmin. Suvilahden www-sivuilla voi kesän aikana seurata aidan elämää. Graffitien tekijät ja Suvilahden tapahtumien kävijät voivat lähettää nettiin valokuvia ja videoklippejä töistä.
Graffitiaita on noin 100 metriä pitkä ja se on tehty vanerista alueen eteläisen aidan päälle. Kyseessä on kokeiluaita, joka puretaan syyskuun alussa, kun alueella alkavat maaperän puhdistustyöt. Uusi pysyvä graffitiaita rakennetaan kesäksi 2010, mikäli graffitimaalaus sujuu kesän 2009 aikana onnistuneesti ja Suvilahden rakennusten seinät säilyvät puhtaina.
Suvilahti juhlii tänä kesänä entisen energiantuotantoalueen 100-vuotista historiaa. Helsingin ensimmäiselle varsinaiselle teollisuusalueelle Sörnäisiin rakennettiin vuonna 1909 sähkövoimalaitos, joka on savupiippuineen edelleen alueen näkyvin maamerkki. Kaasulaitos valmistui vuonna 1910. Rakennukset suunnitteli arkkitehti Selim A. Lindqvist.
Kesällä Suvilahdessa järjestetään useita ulkoilmatapahtumia, konsertteja ja näyttelyitä, jotka liittyvät Suvilahti 100 vuotta -kokonaisuuteen. Suurimpia tapahtumia ovat Basso Festivaali 6.6., Pitkä kuuma kesä -konsertit 27.-28.6., Kraftwerkin konsertti 13.8. ja Flow Festival 13.-16.8. Suvilahden Taiteiden yötä vietetään 21.8. Kesän 2008 suosittu Cafe Aaltopeltikin aukeaa heti, kun se on saanut ympäristöviranomaisten luvat toimintaansa.
Ajantasainen listaus tapahtumista ja Suvilahden toimijoista löytyy 13.5. lähtien osoitteesta www.suvilahti.fi. Sivuilla näkyy 16.5. alkaen livekuvaa graffitiaidasta sekä Flickr-kuvia ja Vimeo-videoita, jotka on tagattu sanalla "Suvilahti".
Lisätietoa KOY Kaapelitalon Suvilahti-projektista ja graffitiaidasta:
Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Stuba Nikula, [email protected]
, 040 555 5540
Lisätietoa graffitimaalauksen poliittisesta historiasta Helsingissä:
Paavo Arhinmäki, [email protected],
Lisätietoa graffitikulttuurin taidekasvatuksellisesta tutkimuksesta:
Piritta Malinen, [email protected], 040 744 8898
http://arted.uiah.fi/synnyt/pdf/4_2008/malinen.pdf
=
http://www.taik.fi/images/stories/Tutkimusinstituutti/WorkingPapers/F36.pdf
Kiinteistö oy Kaapelitalo on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, jonka tehtävä on tarjota työ- ja toimitiloja taiteen, kulttuurin, käsityön ja niitä tukevien liiketoimintojen tarpeisiin. Yhtiö omistaa
Kaapelitehtaan ja Suvilahden vanhojen teollisuusympäristöjen kiinteistöt ja kehittää niiden toimintaa peruskorjaamalla ja vuokraamalla tiloja. Yhtiö toimii tulorahoitteisesti keräämillään vuokratuloilla.
Kommentteja (10)