Ideologinen irtisanomisohjelma
Vasemmistoliiton vaatimusta kotimaisen tai Pohjoismaiden yhteisen rokotetuotannon käynnistämisestä pidettiin ensin epärealistisena ja populistisena esityksenä. Nyt tätä esitystä on pitänyt harkitsemisenarvoisena muun muassa peruspalveluministeri Paula Risikko.
Vasemmistoliitto on vaatinut voimallisesti eduskunnassa käännetyn arvonlisäveron käyttöönottoa rakennusalalla. Käännetty arvonlisävero on osoittautunut Euroopassa hyväksi keinoksi taistella harmaata taloutta ja veronkiertoa vastaan. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen vastusti pitkään vasemmiston esitystä, mutta nyt hän on luvannut ottaa käännetyn arvolisäveron käyttöön.
Molemmat asiat ovat esimerkkejä siitä, että myös oppositio voi vaikuttaa, jos se pystyy luomaan poliittista painetta ja tekemään realistisia esityksiä.
Valtiontalouden tuottavuusohjelma on nostattanut kasvavaa vastarintaa, valtion työntekijät ovat olleet osoittamassa mieltään eduskunnan edessä jo pariin otteeseen. Tuottavuusohjelma luo epävarmuuden ja ahdistuksen ilmapiiriä työpaikoilla.
Tuottavuusohjelma on suhdannepoliittisesti käsittämätön. Valtio laittaa ihmisiä kilometritehtaalle työttömyyden muutenkin kasvaessa. Omilla toimilla hallitus kiihdyttää lamaa.
Tuottavuusohjelmaa perusteltiin alun perin vuoden 2004 väestöennusteilla. Viidessä vuodessa kasvava syntyvyys ja lisääntynyt siirtolaisuus ovat nostaneet väestöennusteen käyrän aivan uuteen kulmaan. Vaikka perusteluiden pohja on murtunut, on hallitus pitänyt jääräpäisesti pitänyt kiinni tuottavuusohjelmasta.
Tuottavuusohjelma onkin paljastunut yhä selvemmin ideologiseksi irtisanomisohjelmaksi. Julkisen puolen työpaikkoja halutaan ajaa alas.
Tuottavuusohjelmalla pyritään vähentämään valtion työpaikkoja vuoteen 2015 mennessä yli 13 000 henkilötyövuodella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että massairtisanomiset kohdistuvat yhä useampiin työntekijäryhmiin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL irtisanoo yhdeksänkymmentä työntekijää. Miltei kaikki tehtävät vähennykset kohdistetaan tutkijoihin. Lisäksi vuodenvaihteessa päättyviä työsopimuksia ei jatketa. Tästä huolimatta Sosiaali- ja terveysministeriö siirtää jatkuvasti uusia tutkimustehtäviä THL:een.
THL:n irtisanomisten väitetään johtuvan Kansanterveyslaitoksen ja Stakesin yhdistymisestä, mutta sama suuntaus on havaittavissa muuallakin. Kysymys taitaa olla pikemminkin juuri tuottavuusohjelmasta.
Tilastokeskuksesta tutkijoita ollaan vähentämässä ja tilastoja lakkauttamassa tai supistamassa. Samaan aikaan poliittisen toiminnan odotetaan perustuvan yhä laajemmin tutkimukseen ja tilastoihin. Tutkimuksen ja poliittisen päätöksenteon yhteyttä ollaan rapauttamassa.
Onko vain silkkaa sattumaa, että juuri nyt ollaan supistamassa muun muassa tulonjako-, työtaistelu- ja valtion palkkatilastoja?
Vasemmisto-opposition ja työntekijöiden on pysäytettävä tuottavuusohjelma nyt.
Kommentteja (6)