Pääkaupunkiseudun ETYK-kokous, demokratiaa?

Kirjoitettu Paavon blogi
Vasemmistoliiton puheenjohtajakilpailu oli yllättävän raskas. Vasta jälkikäteen on huomannut, kuinka kovaa rutistusta ylimääräinen puoluekokous vaati. Kun kuukauden aikana kiertää lähes parikymmentä paikkakuntaa, kertyy ratakilometrejä ja univelkaa aika tavalla. Laskeskelin, että puoluekokousviikolta minulla jäi rästiin lähes 20 tuntia tarvittavaa unta.
 
Puheenjohtajakilpa vedettiin läpi tiukalla aikataululla ja täydellä kalenterilla. Nyt on ollut mukavaa vähän löysätä. On ehtinyt käymään pelaamassa ja katsomassa fudista sekä nukkua muutamana aamuna luvattoman myöhään.
 
Kahden viikon kuluttua alkavat jalkapallon MM-kilpailut. Tarkoitus on siihen mennessä puristaa kaikki rästiduunit ja keväällä vielä edessä olevat poliittiset jutut kasaan. On mukavampi keskittyä kisoihin, kun takaraivossa ei hakkaa tekemättömät hommat.
 
Omalta osaltani valmistautuminen MM-kisoihin alkoi jo yli vuosi sitten. Tuolloin laitoin ensimmäiset lippuhakemukset sisään. Olen ollut onnekas, sillä jokaisesta lipunmyyntivaiheesta kohdalleni on napsahtanut arvonnassa lippuja. Lähdemme juhannuksen alla viikoksi Saksaan ja ainakin kolme ottelua pääsee katsomaan stadionille. Hannoverin, Leipzigin ja Stuttgartin stadionit voin lisätä omalle stadionhyppelylistalleni.
 
*
 
Maanantaina Finlandia-talolle pidettiin pääkaupunkiseudun oma ETYK-kokous, kun yli 250 valtuutettua neljästä kunnasta kokoontuivat hyväksymään pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyösopimuksen. Ajatus yhteisestä kokouksesta demokratian ilmentymänä oli kaunis, mutta lopputulos oli lähinnä poliittinen sirkus.
 
Pääkaupunkiseudun yhteistyösopimus on neuvoteltu varsin pienessä piirissä. Demokratian kannalta on ollut erittäin ongelmallista, että alueen pienet ja keskisuuret poliittiset ryhmät eivät ole juurikaan olleet osallisina merkittävän päätöksen valmistelussa. Valmistelu ei myöskään ole ollut kovin avointa.
 
Maanantain yhteiskokous ei tehnyt päätöksestä juurikaan demokraattisempaa, sillä sopimus oli hyväksyttävä sanalleen esitetyssä muodossa. Toisaalta kokouksessa kaikki poliittiset ryhmät kokoomusta lukuun ottamatta selvästi ilmaisivat, että nyt päätetään vain yhteistyön kehittämisestä ja liitteissä olleisiin päätösasioihin palataan myöhemmin demokraattisen valmistelun kautta.
 
Liitteissä oli paljon asioita, joita Vasemmistoliitto ei voi hyväksyä. Yhteistyösopimuksessa on esimerkiksi ohitettu demokratiapohdinnat lähes kokonaan. Missään ei mainita esimerkiksi sitä, että jatkossa pitää aidosti pohtia miten asukkaat ja henkilöstö saadaan vahvemmin mukaan päätöksentekoon pääkaupunkiseudulla. Nyt oli kuitenkin tärkeää saada pääkaupunkiseudun yhteistyö eteenpäin. Yksittäisiin asioihin voi palata myöhemmin.
 
En silti tai juuri siksi yhtään ihmettele, miten hämmentyneitä monet valtuutetut olivat ja miksi meistä monet pitivät maanantain "historiallista" valtuustojen yhteiskokousta enemmän suurten puolueiden johtajien poliittisena spektaakkelina kuin todellisena demokratian avoimen päätöksenteon symbolina.
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *