Vihreistä on tullut pelkkä vallankäyttöpuolue
Politiikka henkilöityy entistä enemmän. Pelkästään poliittiset kannat eivät kiinnosta julkisuutta vaan samalla joutuu myös laittamaan oman persoonansa peliin. Tämän viikon alku on ollut huvittavin esimerkki tästä. Olen jo ehtinyt kahden päivän aikana osallistua kahteen kuvaukseen. Eilen olin alastonkuvissa ja tänään homojen stailattavana! Jätetään kuitenkin lehtien ilmestymiseen asti arvuuteltavaksi, mistä on kysymys.
Politiikka ei muutu vain entistä henkilökeskeisemmäksi vaan samalla myös entistä konsensushakuisemmaksi. Puolueet varovat aattellisuutta ja tärkeistä asioistakaan ei haluta tehdä enää kynnyskysymyksiä. Valta tuntuu tärkeämmältä kuin poliittiset asiat ja sisällöt. Vihreän liiton viikonloppuna päättämä kanta siitä, ettei ydinvoima ole enää heille kynnyskysymys hallitukseen menoon, on minusta surullinen esimerkki tästä. Samalla se osoittaa, että vihreistä on tullut lopullisesti aatepuolueen sijaan puhdas vallankäyttöpuolue.
Huomenna tulee kuluneeksi 20 vuotta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Sen kunniaksi vihreät lieventävät omaa ydinvoimakantaansa, jotta mikään ei estäisi heidän pääsyään seuraavaan hallitukseen. Ilmoitus on vastaavaa koko luokkaa kuin se, jos Vasemmistoliitto menisi hallitukseen, jonka ohjelmaan kirjattaisiin työttömyysturvasta luopuminen.
Sen lisäksi, että vihreiden kanta oli todella huonosti ajoitettu ja samalla puolueen arvot paljastava, oli se myös ydinvoimanvastaisen liikkeen kannalta todella ongelmallinen. Vihreät ikäänkuin julkisesti pyysivät teollisuutta jättämään hakemuksen kuudennesta ydinvoimalasta. Vihreät viestittävät, että ydinvoimaa on nyt helppo ajaa Suomessa, vastustusta ei juuri ole. Huomenna Tshernobyl-päivän mielenosoituksissa kansalais- ja ympäristöjärjestöjen pitää näyttää, että me emme lipsu vaikka vihreä puolue näyttäkin ydinvoimalle osittaista vihreää valoa.
Vihreiden kanta on myös siinä mielessä omituinen, että tuskin hallitusohjelmaan kirjataan ydinvoiman lisärakentamista. Tilannehan arvioidaan siinä tapauksessa, jos hakemus jätetään. Ei hallituksen tarvitse olla asiassa itse aktiivinen. Vasemmistoliitolla on selvä puoluekokouspäätös kieltaisestä suhtautumisesta ydinvoiman lisärakentamiseen. Se sitoo Vasemmistoliitto myös tulevissa hallitusneuvotteluissa. Vasemmistoliitto ei voi mennä hallitukseen, jonka ohjelmaan on kirjattu ydinvoiman lisärakentaminen. Hallituksessa voi vastustaa ydinvoimaa, kuten Vasemmistoliitto viimeksi teki, ja etukäteen ei pidä antaa yhtään periksi.
Vihreät ovat osoittautuneet pragmaattiseksi vallankäyttöpuolueeksi. Vasemmistoliiton pitää olla aatepuolue. Sellaiselle puolueelle on entistä suurempi tilaus suomalaisessa yhteiskunnassa.
Kommentteja (0)