Fillari esiin

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Huhtikuun ensimmäisen päivän ja upean aurinkoisen sään kunniaksi kaivoin tänään fillarin esiin. Tällä kertaa iloinen yllätys oli se, että ilma pysyi kumeissa. Yleensä jompikumpi kumeista on ollut puhki talven jäljiltä. Eli viilettämään kohti Brakua ja Ponnari-turnausta.
 
Vaikka muuten viime syksynä huollettu hybridi rullasi nopeasti ja tasaisesti, yksi paha ongelma ilmeni. Etuvaihtaja ei suostu nostamaan ketjuja isoimmalle rattaalle. Olen tottunut ajamaan isoilla vaihteilla ja nyt jouduin sotkemaan turhan paljon pienillä vaihteilla.
 
Luultavasti etuvaihtajan säätäminen on pikku juttu, mutta minun teknisillä taidoillani se ei onnistu. Pitää polkaista ensi viikolla pyöräkorjaamoon säätämään vaihteita.
 
Tapanani on ollut ajaa fillarilla myöhäiseen syksyyn asti, kun olen saanut sen keväällä kaivettua esiin. Polkupyörällä ovat taittuneet niin työmatkat kuin fudispeleihin ja -treeneihin menemiset. Nyt pitää kuitenkin pohtia, jatkanko työmatkapyöräilyä. Siinä tapauksessa sprigit pitäisi säilyttää eduskunnassa ja vaihtaa ne päälle vasta siellä.
 
Luulen että huomattavasti yksinkertaisempaa on kuitenkin jatkossa tehdä työmatkat metrolla myös kesäaikaan. Kunnioita suuresti niitä, jotka polkevat töihin kesät talvet. En taida viitsiä tehdä työmatkapyöräilyn vuoksi kuitenkaan ponnistuksia. Uuden duunin myötä minusta tulee siis pelkkä sunnuntaipyöräilijä.
 
*
 
Eduskunnassa ensimmäinen viikko on ollut lähinnä teknistä aloittelua. Varsinainen politiikan tekeminen alkaa ilmeisesti pääsiäisen jälkeen. Tosin vasta hallitusneuvottelujen ratkettua edustajan duuni alkaa todenteolla.
 
Valiokuntapaikat on kuitenkin jo ryhmässä päätetty. Minulle lankesi lakivaliokunnan jäsenyys. Lisäksi pääsin varajäseneksi suureen valiokuntaan ja sivistysvaliokuntaan.
 
Vaalitappion syitä on pohdittu nyt parin viikon ajan. Minusta vaalitappio ja sen syyt on haluttu ohittaa liian heppoisesti. Lauantaina puhuin Helsingin Vasemmistoliiton piirikokouksessa Malmilla. Ohessa referaatti puheestani:
 
"Lauantaina Vasemmistoliiton Helsingin piirikokouksessa puhunut kansanedustaja Paavo Arhinmäki totesi, ettei Vasemmistoliiton vaalitappiota pidä vähätellä eikä tyytyä puhumaan vain oikeistoaallosta. Vaalitappion syitä pitää analysoida huomattavasti tarkemmin.
– Vasemmisto ei ole pystynyt esiintymään julkisuudessa positiivisena ja uudistavana liikkeenä, joka antaa toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Oikeiston eteneminen ei ole mikään yleiseurooppalainen ilmiö vaan vasemmisto on ottanut voittoja monissa maissa, Arhinmäki sanoi.
– Nyt pitäisi tarkkaan katsoa esimerkiksi Hollannin esimerkkiä, jossa paikallinen vasemmistopuolue on nostanut vaalikannatuksensa yli 16 prosenttiin toimimalla kaduilla, tekemällä yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa ja saamalla kulttuuriväen mukaan vasemmistolaiseen liikkeeseen.
– Vasemmiston pitää vahvistaa jatkuvaa liikkumista lähiöissä ja ostoskeskuksissa myös vaalien välissä. Samalla pitää kiinnittää huomiota puolueen imagoon. Tässä suuri merkitys on sillä, miten puolueen johto onnistuu julkisuudessa, erityisesti televisiossa.
Paavo Arhinmäen mukaan kokoomus onnistui kampanjassaan, jossa puolue halusi antaa toivoa. Värikkäällä kampanjallaan kokoomus piilotti taitavasti todellisen kovan poliittisen linjansa.
– Tutkimuksen mukaan puolet kansasta kannattaa nyt porvarihallitusta. Se on ymmärrettävää, koska vaalituloksen halutaan näkyvän myös hallituksen kokoonpanossa. Sen sijaan kansan enemmistö tuskin kannattaa sitä politiikkaa, jota porvarihallitus tulee harjoittamaan. Porvarihallituksen agendalle on nousemassa muun muassa ydinvoiman lisärakentaminen, koulutuksen maksuttomuudesta tinkiminen, työelämän joustojen lisääminen työntekijöiden kustannuksella ja valtion omaisuuden myyminen.
– Vasemmiston pitää tarjota konkreettinen vaihtoehto-ohjelma porvarihallitukselle. Perusturvan selkeän parantamisen, perusteettomiin pätkätöihin ja vuokratöihin puuttumisen sekä kestävän ilmastopolitiikan edistämisen tulee olla seuraavien neljän vuoden politiikkamme kulmakivet.
– Seuraavien viikkojen aikana mitataan myös se, kenen joukoissa vihreät seisovat. Ovatko vihreät valmiit tukemaan oikeistolaista politiikkaa ja luopumaan monista keskeisistä periaatteistaan hallitukseen pääsyn vuoksi, Arhinmäki kysyi."
Kommentteja (12)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *