Puolalaiset rakennustyömiehet ja palkkariisto
Suoraan eduskuntatalon edessä, musiikkitalon työmaalla, on törkeällä tavalla riistetty puolalaisia rakennustyömiehiä. Hommia on paiskittu ilmeisesti alle kahden euron tuntipalkalla. Tilaajavastuulain mukaan tilaaja ei voi luistella valvontavelvollisuudestaan, vaikka töitä ketjutettaisiin alihankkijoille.
Ulkomaalaisen työvoiman palkkariisto on aina tuomittavaa ja siihen pitää puuttua tiukasti. Jos ulkomaalaisten työntekijöiden palkkoja dumpataan, pahin kärsijä on tietenkin työntekijä itse. Mutta samalla se on pois suomalaisilta duunareilta ja rehellisiltä yrittäjiltä, jotka eivät pärjää kilpailussa harmaan puolella toimiville firmoille.
Mutta musiikkitalon tapauksessa kysymys oli jollain tavalla vielä räikeämmästä tapauksesta, sillä tilaajana toimi Senaatti-kiinteistöt, valtiovarainministeriön alaisuudessa toimiva, valtion sataprosenttisesti omistama yhtiö. Jos muilta vaaditaan tilaajavastuusta huolehtimista, pitäisi ensimmäisenä hoitaa oma pesä kuntoon.
Ja valitettavasti tämä ei ollut ensimmäinen kerta julkisella puolella. Paljon esillä olleet tapaukset ovat olleet mm. pääministerin virka-asunnon remontti ja pikkuparlamentin työmaan kiinalaiset kivimiehet. Samalla lailla myös Helsingin kaupungin työmailla on ollut paljon hämärää toimintaa, esimerkiksi Kallion pelastusaseman korjausurakassa.
Painoinkin hallituksen kyselytunnilla tänään lujaa ja kysyin hallituksen vastuun perään erityisesti työministeri Tarja Cronbergilta (vihr.) ja valtionvarainministeri Jyrki Kataiselta (kok.). Vastaukset olivat kovin saamattomia, kuten tapana on.
On hyvä, että ammattiliitot, Rakennusliitto etunenässä, pitävät huolta ulkomaalaisen työvoiman palkoista, mutta kyllä tehtävä pitäisi olla ensisijaisesti viranomaisilla.
*
Puolalaisista rakennustyömiehistä syntyneen debatin aikana nousi esiin myös mielenkiintoinen sivujuonne. Nimittäin kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) kysyi koska vuokratyövoimadirektiivi saadaan voimaan. Direktiiviesitys lähtee siitä, että viimeistään kuuden viikon päästä vuokratyösuhteen alettua pitää työntekijälle antaa sama palkka kuin muille työntekijöille.
Työministeri Cronberg sanoi Suomen kiirehtivän asiaa. Uskomaton näkemys! Suomen kanta on ollut tähän asti se, että vuokratyöntekijällä pitää olla sama palkka ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Tästä on jätetty kansallinen varaumakin.
Nyt kun vihreä työministeri käy neuvotteluja EU-kokouksissa, ollaan valmiita tulemaan kuusi viikkoa vastaan. Tätäkö on vihreä pätkätyöntekijäpolitiikka?
Kommentteja (7)