Lex Nokia hylkyyn
"Lex Nokiasta" on tulossa taas uusi esimerkki siitä, kuinka päättäjät eivät ole ihan ajan tasalla siinä, mitä tulee sähköiseen maailmaan ja sähköisiin oikeuksiin.
Lex Nokia tai urkintalaki antaisi työnantajille mahdollisuuden penkoa työntekijöidensä sähköpostien tunnistetietoja tapauksissa, joissa epäillään liikesalaisuuksien vuotoa. Koko lakiesityksen tarpeellisuus on kyseenalainen ja siinä näkyy erään suuryrityksen lobbaus omiin tarpeisiinsa.
Kuten EFFI (Electronic Frontier Finland) on tuonut toistuvasti esiin, laki ei koske vain työnantajia, vaan kyseessä on kaikkia ns. yhteisötilaajia (Internet-operaattorit, koulut, kirjastot, taloyhtiöt, työpaikat – jopa eduskunta) koskevasta sääntelystä.
Yritysten huoli yritysvakoilusta on perusteltu, mutta uuden lain vaikutus vakoilun ehkäisyyn jäisi todennäköisesti vähäiseksi. Sen sijaan laki avaa vakoilun uhkan varjolla oven massiiviselle työntekijoiden, opiskelijoiden ja jopa kirjaston käyttäjien verkonkäytön tarkkailulle ja urkinnalle.
Kaikkein pahinta urkintalaissa ovat ehkä sen alitajuiset vaikutukset jokaisen meistä verkon käyttöön. Jo tarkkailun mahdollisuus voi johtaa siihen, että työntekijät eivät kahvitauollakaan uskalla kirjoittaa henkilökohtaisia sähköposteja tai klikkailla facebookia. Haluammeko vähä vähältä luoda sellaista yhteiskuntaa, jossa joka hetki täytyy pelätä isoveljen tarkkailevia silmiä selässämme?
Toivon mukaan liikenne- ja viestintävaliokunta tai eduskunta kuitenkin päätyy hylkäämään kyseenalaisen urkintalain. Orwellilaisessa urkintalaissa mitataan myös vihreiden kantti puuttua todella huonoihin hallituksen esityksiin. Kansanedustaja Jyrki Kasvi on varmasti näiden asioiden paras asiantuntija eduskunnassa. Uskaltaako hän olla sitä mieltä kuin on ja saako hän mukaan muutkin vihreät. Tämä on lain hyväksymisen kannalta iso kysymys.
Vasemmistoliiton edustajat ovat joka tapauksessa jo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä hallintovaliokunnassa esittäneet lain hylkäämistä.
Kommentteja (5)