Vaalikoneiden täyttöä
Vaali vaalilta tuntuu olevan yhä enemmän vaalikoneita. Se on varmasti positiivinen asia, vaalikoneet lisäävät kiinnostusta äänestämistä kohtaan ja vaalikoneet ovat helppo paikka äänestäjille vertailla ehdokkaiden näkemyksiä. Mutta on ne kyllä myös taakka, ainakin ehdokkaille.
Olen nyt kolme viimeistä iltaa täyttänyt eri medioiden vaalikoneita ja talkoot jatkuvat taas tänä iltana. Hankaluuksia aiheuttavat erityisesti kysymyksenasettelut. Vaalikoneissa on liikaa kysymyksiä, joissa pitää valita vain yksi vaihtoehto toisiaan tukevista vastauksista tai yksikään vastausvaihtoehto ei vastaa omaa näkemystä.
Esimerkiksi Helsingin Uutisten ensi viikolla avautuvassa vaalikoneessa pitäisi valita, minne ruuhkamaksuja kannattaa, jos niitä kannattaa. Vaihtoehtoina ovat mm. Helsingin keskustan sisääntuloväylät tai kehätiet. Sellaista vaihtoehtoa ei ollut, että molempiin tarvitaan ruuhkamaksuja.
Myös piti valita sen väliltä, uhkaavatko koulujen jouluperinteet ja suvivirsi tasa-arvoa vai pitääkö tasa-arvon vuoksi kouluissa tuoda esiin eri kulttuurien tapoja. Mitä, jos samaan aikaan ei näe suomalaisia perinteitä ongelmaksi tasa-arvolle, mutta haluisi täydentää niitä nostamalle esiin myös muiden kulttuurien tapoja juhlissa?
Käsittämättömimmät ovat MTV3:n "arvokysymykset". Ovatko todella kunnallisvaalien keskeisiä arvokysymyksiä: uskonko Jumalaan, käynkö säännöllisesti kirkossa tai käynkö säännöllisesti oluella? Entä olenko enemmän koti-isä vai uraohjus?
Toistaiseksi olen jättänyt vastaamatta MTV3:n vaalikoneeseen kokonaan. Pakko kai sekin on tänä iltana täyttää, mutta jätän kyllä kokonaan vastaamatta tällaisiin "arvokysymyksiin".
Kun vaalikoneilla on tutkimusten mukaan entistä suurempi vaikutus ehdokasvalinnoissa, pitäisi kysymyksiin kiinnittää vielä enemmän huomiota. Nyt huonosti asetetuilla kysymyksillä voidaan saada omituisia tuloksia aikaan. Olisi myös mukavaa tietää, millä tavalla eri koneet laskevat käyttäjälle "sopivimmat" ehdokkaat.
Vaikka ehdokkaan näkökulmasta vaalikoneen täyttäminen on välillä turhauttavaa, on niillä kaikesta huolimatta arvo äänestysinnon nostamisessa. Julkisuudessa ja vaalikoneiden yhteydessä olisi myös syytä vahvemmin painottaa, että tulokset ovat korkeintaan suuntaa-antavia, eivät absoluuttisia totuuksia.
Kommentteja (8)