Vanhasen luottamus mennyt
Mielipidetutkimukset ja toriparlamentti, tänään Malmilla, osoittavat samaa. Kansan luottamus pääministeri Matti Vanhaseen on romahtanut. Jokunen kannatti uusia eduskuntavaaleja, mutta suurin osa piti kristillisten vaatimusta jeesusteluna.
Moni rinnasti Vanhasen ja Ilkka Kanervan. Kanerva joutui lähtemään henkilökohtaisten hölmöilyjen takia, mutta pääministeri Vanhasen luottamuspulassa on kysymys yhteiskunnasta ja politiikasta.
Ihmiset pitivät pöyristyttävänä, jos Kanerva-tapauksen jälkeen Vanhanen voisi jatkaa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.
Nyt eduskunnassa olisikin mitattava nimenomaan Matti Vanhasen luottamus.
*
Pääministeri Matti Vanhanen on tukarin (suom. yhteiskunnan tukiranka. Ylikunnollinen henkilö, pihapoliisi, moralisti…) prototyyppi. Vanhasen politiikassa tukaroinnin rinnalle on noussut sukarointi: liike-elämän etujen ajaminen ohi kansan parhaan. Sukarointi ei ole vain kauppakeskusten kaavoittamista.
Yksi sukarointi on juuri käsittelyssä eduskunnassa. Hallitusneuvotteluihin osallistui perheyritysten liiton toimitusjohtaja Anders Blom. Hän lobbasi läpi perintöveron poistamisen perheyrityksiltä. Sattumoisin moni keskustan ja kokoomuksen kampanjoita rahoittanut tukija oli viime vaaleissa perheyritys.
*
Viime viikon perjantaina taideteollisen korkeakoulun opiskelijat olivat eduskuntatalon edessä osoittamassa mieltään innovaatioyliopistosuunnitelmia vastaan. He olivat erityisen huolestuneita sivistysyliopiston tulevaisuudesta.
Vanhasen hallitus on ulottamassa sukarointia myös yliopistomaailmaan. Hallitus valmistelee esitystä, jossa yritykset voisivat sijoittaa yliopistojen ja korkeakoulujen taustalle synnytettäviin säätiöihin ja saisivat näiden säätiöiden hallitukseen paikkoja suhteessa sijoittamaansa pääomaan.
Autonominen sivistysyliopisto on ollut suomalaisen korkean koulutuksen ja tutkimuksen perusta. Yliopistoyhteisö kolmikannassa on hallinnut päätöksentekoa. Nyt yliopistoyhteisön sijaan korkeakoulujen asioista päättämään halutaan sukarit.
*
Vaalirahoitusten paljastuttua en enää ihmettele, että keskustalle ja kokoomukselle käyvät kauppamiesten korkeakoulut.
Mutta sitä ihmettelen, miten vihreät katsovat tätäkin kaikkea hiljaa sivussa aivan kuin hallituksen päätökset eivät koskisi puoluetta mitenkään.
Kommentteja (6)