Vasemmisto ei ole vaihtoehto
Irtisanomis- ja lomautusuutisten keskellä puolueiden kannatusheilahtelut eivät varmasti suuresti kiinnosta ja herätä tunteita kuin poliitikoissa, politiikan toimittajissa sekä tiiviisti politiikkaa harrastuksekseen seuraavissa. Silti Yleisradion julkistama uusin mielipidemittaus oli varmasti shokki kaikille vasemmistolaisille.
Perussuomalaiset ohittivat gallupkannatuksessa Vasemmistoliiton. Ensimmäistä kertaa historiassa Vasemmistoliitto on mielipidemittausten mukaan vasta kuudenneksi suurin puolue. Toisaalta kokoomus on puoluekannatusmittauksessa repinyt yli viiden prosentin kaulan kahteen muuhun suureen puolueeseen.
Moni on haukkonut henkeä ja kysynyt, miten tämä on mahdollista. Kokoomuksen nousu on pitkäjänteisen ja hyvin suunnitellun työn tulosta. Puolue näyttäytyy uudistajana, joka uskaltaa nostaa rohkeasti esiin uusia kasvoja. Samalla puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen on taitavasti pystynyt pitämään taka-alalla sen kovan uusliberalistisen linjan, joka on myös vahva kokoomuksessa.
Mutta entä mikä selittää perussuomalaisten huiman nousun. Miten puolueen kannatus voi vain nousta, vaikka perussuomalaiset eivät ole aloitteellisia tai tee juuri mitään konkreettista ja Timo Soini nauraa partaansa Kanariansaarilla?
Perussuomalaisilla on ollut vahvaa myötätuulta julkisuudessa. Puolueesta kirjoitetaan ja sitä nostetaan. Mittauksessa on varmasti jonkin verran tämän hypen tuomaa ilmaa. Tämä sopii erityisesti kokoomukselle, sillä perussuomalaiset näyttäisivät syövän lähinnä keskustan ja demareiden sekä Vasemmistoliiton kannatusta.
Näyttää siltä, että julkisuudessa on mukinoitta hyväksytty myös Soinin väite, että perussuomalaiset olisivat ”uusi puolue”. SMP:n työnjatkaja on tosiasiassa aivan yhtä ”vanha puolue” kuin esimerkiksi SKDL:n työn jatkaja Vasemmistoliitto.
Mutta tämä ei riitä selitykseksi huimalle gallup-tulokselle. Sen takana on paljon muutakin. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini on erittäin taitava tiivistämään sanomansa, ja samalla uskaltaa hassutella.
Toisaalta perussuomalaiset voivat maata aurinkotuoleillaan, sillä muut puolueet tekevät töitä heidän puolestaan. Ihmiset ovat huolestuneita, vihaisia ja haluavat muutosta. Niin kauan kuin perussuomalaiset koetaan ainoana vaihtoehtona nykypolitiikalle (jota ne eivät toki aidosti ole), puolueen kannatus jatkaa kasvuaan. Syy vasemmiston kannatuksen laskuun löytyy peilistä.
Vasemmistoliiton kannatus ei taas käänny nousuun ennen kuin se on jälleen uskottava vaihtoehto. Vasemmisto on vaihtoehto, jos se uskaltaa haastaa kapitalismin ja asettua yritysten vallan vastarintaan. Eduskunnassa on puhuttu lähinnä yritysten ja pankkien ahdingosta, mutta lähes olemattomiin on jäänyt keskustelu talouskriisin sosiaalisesta puolesta henkilökohtaisella tasolla, työttömyydestä ja köyhyydestä.
Irtisanomis- ja lomautusuutisten keskellä suuret puolueet puhuvat lähinnä yritysten rahoittamisesta ja tukemisesta. Kansantalouden suuresta kokonaisuudesta puhuttaessa yksittäiset ihmiset ovat vain lukuja pitkässä ketjussa. Työttömäksi jäävät ihmiset tunnutaan unohdettavan. Päinvastoin hallitus suunnittelee työttömien ja köyhien kurittamisen lisäämistä mm. työttömyysturvaa leikkaamalla. Työttömyys on pikemminkin kansantaloudellinen kuin yksilöllinen ongelma tässä ajattelussa.
Nyt tarvitaan vasemmiston oma vaihtoehtoinen linja muille puolueille. Meidän pitää puolustaa työpaikkoja, työttömäksi joutuvia ja perusturvaa. Nyt tarvitaan sosiaalista elvytystä. Suuritulosten veronkevennysten sijaan pitää korottaa perusturvan tasoa. Tarvitaan korkeampaa työmarkkinatuen tasoa, parannuksia pienimpiin eläkkeisiin ja helpotetaan lapsiperheiden asemaa. Parasta lamanvastaista taistelua on pienituloisimpien aseman parantaminen.
Meidän tavoitteenamme pitää olla ihmisistä huolen pitämisen, ei huolehtia yritysten omistajien menestyksestä. Meidän pitää vaatia yhteiskuntavastuuta, jossa irtisanovien ja lomauttavien yritysten ylisuuret osingot ohjataankin työ- ja koulutuspaikkojen säilyttämiseen. Aloitetaan vaikkapa valtionyhtiö Rautaruukista.
Vasemmiston pitää tehdä oma vaihtoehto nykyiselle talousjärjestelmälle. Meidän pitää olla selkeä vaihtoehto hallituspuolueille, sosiaalidemokraateille ja perussuomalaisille. Oman vaihtoehdon luominen ja vaihtoehtojen esittäminen on haaste kaikille vasemmistolaisille.
Kommentteja (13)