Helsinkiläiset ottivat erävoiton Pajusesta
Kaupunginhallituksessa oli ratkaisevassa käsittelyssä ensimmäistä kertaa ns. Pajusen lahtauslista. Ylipormestari Jussi Pajusen lakkautuslistalla oli 80 kohdetta: kirjastoja, kouluja, päiväkoteja ja terveysasemia.
Kun virkamiesten valmistelema lista vuoti julkisuuteen, oli vastaanotto tyrmäävä. Helsinkiläiset lähtivät puolustamaan voimallisesti lähipalveluja. Vasemmistoliitto irtisanoutui välittömästi lahtauslistasta (Outi Ojalan keksimä termi). Myös muut puolueet Kokoomusta lukuun ottamatta yhtyivät kritiikkiin.
Tänään kaupunginhallituksessa lähipalveluita puolustaneet helsinkiläiset ottivat Pajusen lahtauslistasta erävoiton äänin 15-0:
”Kaupunginhallitus korostaa painottavansa jatkossa palveluverkkojen kokonaistarkastelussaan toiminnallisuuden, tilojen yhteiskäytön ja uudelleenkäytön mahdollisuuksia sekä asukkaiden ja asiantuntijalautakuntien näkemyksien tärkeyttä.
Kaupunginhallitus pyytää lauta- ja johtokuntia arvioimaan oman hallinnonalansa palveluverkon kehittämistarpeet ja tekemään esitykset mahdollisista tilojen käytön tehostamisesta ja yhteiskäyttömahdollisuuksista ja sähköisten palvelujen kehittämisestä 30.3.2010 mennessä.
Kaupunginhallitus kehottaa kaikkia virastoja ja liikelaitoksia tehostamaan kaikkien tilojen käyttöä ja etsimään yhteiskäyttömahdollisuuksia. Samalla kaupunginhallitus kehottaa valmistelemaan esityksen koulujen iltakäytön tehostamiseksi siten, että uudet periaatteet voidaan ottaa käyttöön 1.1.2011.
Kaupunginhallitus kehottaa talous- ja suunnittelukeskusta yhteistyössä hallintokeskuksen ja virastojen kanssa kuulemaan asukkaiden mielipiteitä palveluverkkojen kehittämisestä.
Kaupunginhallitus pyytää talous- ja suunnittelukeskusta laatimaan seuraavat lisäselvitykset:
– alueellisten vaikutusten tarkastelu
– tilojen uudelleenkäyttömahdollisuudet
– arvio tilojen yhteiskäytön kehittämisestä koituvista säästöistä sekä ehdotus yhteiskäytön kehittämisen aikataulusta ja muodosta.
– kokonaistaloudellisten vaikutusten arviointi
– tilavuokratarkastelun suhteessa palveluverkkoon, erityisesti asukkaiden ja kansalaisjärjestöjen osalta.”
Asiantuntija lauta- ja johtokunnat saavat nyt itse pohtia palveluverkkoa ilman, että niiden pitäisi ottaa kantaa Pajusen lahtauslistaan.
Lautakuntien on tarkoitus kuulla helsinkiläisten mielipidettä lähipalveluista. Vasemmistoliiton kritiikki kohdistuikin siihen, että tälle kuulemiselle ei ole annettu riittävästi aikaa, jotta se voitaisiin tehdä huolella. Siksi esitinkin, että lauta- ja johtokunnilla olisi ollut aikaa omien mahdollisten esityksiensä tekemiseen toukokuun loppuun asti.
Kysymys on kuitenkin tässä vaiheessa vasta erävoitosta. Jussi Pajunen ei ole luopunut omasta suunnitelmastaan ja Kokoomuksella tuskin on mitään palveluiden supistamista vastaan. Myös vihreiden suunnalta on kuultu puheenvuoroja, joissa lahtauslistalle on tullut ymmärrystä.
Siksi helsinkiläisten aktiivisen työn pitää jatkua lähipalveluiden puolesta. Näkemyksen pitää kuulua niin kovaa, että sen kuulee muutkin kuin Vasemmistoliitto. Palveluverkko on ensimmäisen kerran käsiteltävänä valtuustossa huhtikuussa, kuten valtuuston enemmistön hyväksymä ponsi edellyttää.
Kommentteja (6)