Kohtuuttomia vuokrankorotuksia aravatalojen asukkaille

Kirjoitettu Paavon blogi





Alla hallitukselle jättämäni kirjallinen kysymys arava- ja vuokratukiasuntojen vuokrankorotuksista

Kohtuuttomat vuokrankorotukset

Asuntojen vuokrat ovat etenkin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa nousseet kohtuuttoman korkeiksi. Yhä kasvava osuus suomalaista asuu kotitalouksissa, jotka ovat vaikeuksissa ylisuurien asumiskustannusten takia. Jatkuvasti nousevat asuntojen vuokrat vaikuttavat siihen, että ihmiset joutuvat muuttamaan pois kodeistaan tai ylivelkaantumaan. Lisäksi liian suuri osa tavallisten palkansaajien kuukausituloista menee vuokranmaksuun, jolloin muuhun elämiseen jää liian vähän rahaa.

Korkeiden vuokrien ongelma on laajentunut koskemaan vapaarahoitteisten asuntojen lisäksi myös yleishyödyllisten vuokranantajien asuntoja. Käytäntönä on ollut, että näiden asuntojen vuokrasopimuksissa on sovittu vuokran tarkistamisen perusteeksi elinkustannusindeksi, jossa jo huomioidaan mm. asumiskustannusten muutokset. Nyt nämä sopimusperusteet ovat hämärtymässä. On tullut jo laajasti käytännöksi, että paitsi vapaarahoitteisissa asunnoissa myös arava- ja korkotuki-asunnoissa on alettu yksipuoleisesti muuttaa voimassa olevia vuokrasopimuksia. Tällainen sopimusten yksipuolinen muuttaminen rikkoo turvallisen ja vakaan aravavuokra-asumisen perustaa vakavasti.

Kun huoneenvuokralaki kumottiin ja voimassa oleva laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta laadittiin, yleishyödylliset vuokranantajat sitoutuivat noudattamaan vuokrauksesta annettuja valtioneuvoston ohjeita ja itse hyväksymiään "Hyvä vuokratapa" -ohjeita. Näissä ohjeissa todetaan muun muassa, että vuokraa voidaan korottaa vuokrasopimuksessa sovitusta poiketen, jos asiasta on ensin neuvoteltu vuokralaisen kanssa. Korotus voi olla enintään 15 prosenttia, jos kiinteistössä tai huoneistossa tehdään huomattavaa remonttia. Vuokranantajan yleishyödyllisyysaseman ja valtion lainojen ehtona on myös ollut omakustannusperiaatteen ja kohtuuhintaisuuden noudattaminen.

Nyt yleishyödylliset vuokranantajat Kuntien eläkevakuutus ja Merimiesten Eläkekassa ovat kuitenkin ilmoittaneet yksipuolisesti osalle helsinkiläisistä vuokralaisistaan yli 32 prosentin vuokrankorotuksista. Samoin eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ja yhtiön kiinteistömassojen hoitaja Ovenia ovat ilmoittaneet tämän vuoden kesäkuussa osalle helsinkiläisistä vuokralaisistaan 20 prosentin vuokrankorotuksista.

Korotusten röyhkeyttä korostaa se, että ainakin kyseessä olevat Ilmarisen asuinrakennukset on rakennettu aravalainoituksella, jossa asukkaat maksavat vuokrissa koko lainapääoman korkoineen. Vuokraan sisältyvät lainat ja korot sekä hoitokustannukset ns. omakustannusvuokrana. Se merkitsee, että kaikki kulut sisällytetään asukkaiden vuokriin. Nyt, kun sekava ARA-lainsäädäntö mahdollistaa joidenkin asuntojen vapaan vuokranmäärityksen, näistä yleishyödyllisten yhtiöiden omistamista ja vuokralaisten maksamista asunnoista tuleekin vakuutusyhtiöiden riskisijoituskohteita, joiden tuotto on hankittava vuokrista. Tämä on asukkaiden näkökulmasta täysin kohtuutonta.

Ongelma tulee kasvamaan räjähdysmäisesti lähivuosina, kun kymmeniä tuhansia arava- ja korkotukiasuntoja vapautuu ARA-lainsäädännön rajoituksista. Tämä merkitsee useimmille vuokralaisille kohtuuttomia vuokrankorotuksia ja jopa häätöjä.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo puuttua yleishyödyllisten vuokranantajien kohtuuttomiin yksipuolisiin vuokrankorotuksiin erityisesti yhteiskunnan lainoituksella rakennetuissa asuintaloissa?

ja

Millaisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä ARA-lainsäädännön rajoituksista vapautuvien vuokranantajatahojen ohjeistamiseksi, jotta vuokralaisten turvallinen asuminen ja vuokrat säilyvät kohtuullisina?

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *