Portugali-paketti on mahdoton yhtälö
Tänään suuressa valiokunnassa päätettiin pitkään käsitellystä Portugali-paketista. Vasemmisto on johdonmukaisesti vaatinut sijoittajien vastuuta ja säätelyä finanssimarkkinoille. Olemme tuoneet tämän esille ennen vaaleja, vaalien jälkeen ja hallitustunnusteluissa.
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen esitys ei sisällä esittämiämme vaatimuksia. Siksi tein suuressa valiokunnassa vastaesityksen. Samalla tavalla kuin Kreikassa ja Irlannissa myös Portugalissa kansa joutuu koville ja sijoittajat pelastetaan, eurooppalaisten veronmaksajien rahoilla.
*
Portugalin apupaketiksi kutsuttu järjestely auttaa lähinnä Saksan, Ranskan ja Britannian pankkeja. Se siirtää korkeilla koroilla jättivoittoja tehneiden pankkien vastuut sellaisinaan tavallisten eurooppalaisten harteille, syventää Portugalin ongelmia ja siirtää välttämättömät ratkaisut tulevaisuuteen.
Paketti ei jätä Portugalille juurikaan mahdollisuuksia selvitä. Jo valmiiksi pienten palkkojen ja työttömyysturvan leikkaaminen yhdistettynä veronkorotuksiin estävät totaalisesti mahdollisuuden synnyttää hyvää kierrettä ja elvyttää taloutta.
Julkisen yhteisen omaisuuden myyminen pilkkahintaan ei auta akuuttiin kriisiin, mutta ajaa maan yhä vaikeampaan tilanteeseen. Postin, lentokenttien, energiayhtiöiden ja monenlaisen muun julkisen omaisuuden myyminen on kuin pissaisi pakkasella housuun; hetken lämmittää, kunnes on entistä kylmempi.
Suomessa on nyt vaadittu entistä kovempia ehtoja Portugalin kansalle. IMF:n ajama kova linja on siirtymässä kehitysmaista Eurooppaan. Sama yksityistäminen mitä oikeisto on Suomessa ajanut pienin tuhoisin askelin, tehdään kriisimaissa kertarytinällä.
Suomessa vaadittiin ennen vaaleja sijoittajille ja pankeille vastuuta. Nyt sovitut uudet ehdot eivät kuitenkaan lisää sijoittajavastuuta. Sanahelinän sijaan Suomi on lisäämässä vastuita Portugalin kansalle, joka ei selviä nykyisistäkään vastuistaan.
Ainoa tapa pelastaa Portugali ja meidät muut eurooppalaiset, on neuvotella velat uudelleen hallitusti. Pankkien on otettava vastuuta vähintään kerättyjen ylisuurten korkojen osalta. Suuria voittoja tehneiden pankkien kotimaiden on otettava päävastuu uudelleenjärjestelyistä. Hurskas toive siitä, että sijoittajat pysyisivät hyvää hyvyyttään Portugalissa, on finanssitalouden aliarvioimista.
Suomen uudet vaatimukset eivät oikeastaan muuta mitään. Suurena linjamuutoksena markkinoitu paketti on ulkomailla kuitattu poliittisena teatterina. Jyrki Katainenkin sanoi BBC:lle, että ehtoja vain pikkuisen tiukennettiin, ”a bit of a tightening of terms”.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää sovittuja asioita enemmän politiikkasuosituksina ja suuntaviivoina, kuin ehtoina. Pysyvän vakausmekanismin perustamiseen liittyvät asiat kuuluvat Tiilikaisen mielestä mekanismiin jo nyt, eli kyse ei ole uusista ehdoista.
Olemme vaatineet näiden suurpääoman ehdoilla tehtyjen pakettien hylkäämistä aina Kreikan apupaketista alkaen. Joka kerralla on peloteltu eläkerahastojen romahtamisilla ja lamalla. Nyt on kuitenkin aika ottaa vastuuta sekä Suomen valtion velkataakasta, että koko Euroopan tulevaisuudesta ja puhaltaa peli poikki.
Kriisit antavat mahdollisuuden isoihin muutoksiin. On tärkeää, että ne muutokset tehdään tavallisten ihmisten hyväksi, eikä suurpääoman shokkidoktriinin.
Hallitun velkajärjestelyn lisäksi on tehtävä joukko toimenpiteitä, joilla varmistetaan talouden kestävä tulevaisuus. Pörssi- ja valuuttakeinottelun lopettava yleinen rahoitusmarkkinavero sekä veroparatiisien sulkeminen pitää toteuttaa ensi tilassa.
Kommentteja (26)