Säätytalolle säätämään
Vasemmisto aloitti tänään hallitusneuvottelut yhdessä viiden muun puolueen kanssa. Neuvotteluihin mukaan lähteminen ei ollut helppo päätös. Siitä on myös tullut runsaasti palautetta ja keskustelua. Osa palautteen antajista kannustaa pitämään tavallisten kansalaisten puolia ja olemaan mukana neuvotteluissa loppuun asti. Osa taas on sitä mieltä, että Vasemmiston ei pitäisi osallistua kokoomusvetoiseen hallitukseen vaan jäädä oppositioon.
Ennen vaaleja lupasimme tehdä kaikkemme, että yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvu taittuu ja saadaan tehtyä käännös tasa-arvoisempaan Suomeen. Meille on tärkeintä, että tavallisten ihmisten elämästä tulee parempaa, riippumatta siitä, olemmeko itse oppositiossa vai hallituksessa.
Kerroimme jo ennen vaaleja, mitkä ovat vähimmäisvaatimuksiamme hallitukseen menolle. Niiden lisäksi ajamme kaikkia muitakin ohjelmassamme olevia asioita, emmekä edelleenkään tule hyväksymään Portugalin pankkitukipakettia.
Vähimmäisvaatimuksemme ovat tuloerojen pienentäminen verotuksella, perusturvan korottaminen, opintorahan sitominen indeksiin, julkisten terveys-, koulutus- ja vanhuspalveluiden parantaminen, harmaan talouden torjuminen, pätkä- ja vuokratyöläisten aseman parantaminen, sukupuolten välisen samapalkkaisuuden edistäminen, työllisyyden parantaminen, kunnianhimoisten päästövähennyksien toteuttaminen lainsäädännöllä ilman lisäydinvoimaa sekä uusiutuviin energialähteisiin perustuvan tuotannon ja luonnonsuojelun edistäminen.
Vähimmäisvaatimuksiimme kuuluu myös yhdenvertaisuuden edistäminen, ketään ei tule syrjiä iän, sukupuolen, etnisen, uskonnollisen, seksuaalisen tai muun perusteen takia. Koulutuksen maksuttomuudesta on pidettävä kiinni, samoin Suomen sotilaallisesta liittoutumattomuudesta. Eläkeiän alarajaa ei saa nostaa.
Emme välttele vastuuta, vaan menemme tosissamme neuvottelemaan. Tilanne on ainutkertainen Suomen historiassa – kaksi suurta puoluetta eivät voi sanella muille hallitusohjelmaa, vaan kaikkia on pakko kuunnella. Teemme kaikkemme, että hallitusohjelmassa varmistetaan yhteiskunnallisen kehityksen suunnan kääntyminen kohti aitoa hyvinvointivaltiota. Mikäli tässä onnistumme, jatkamme samaa työtä hallituksessa.
Kommentteja (43)