Suomi tukee Palestiinan YK-jäsenyyttä
Tapasin eduskunnassa tänään tunnetun ja arvostetun palestiinalaisen vasemmistopoliitikko Mustafa Barghoutin. Hän tuli vuonna 2005 kakkoseksi Palestiinan presidentinvaaleissa, joissa valittiin seuraaja palestiinalaisten vapaustaistelua vuosikymmeniä symboloineelle Jasser Arafatille. Voiton vei tuolloin Mahmoud Abbas.
Barghouti kiitteli sitä, että Suomi tuki tällä viikolla hyväksyttyä Palestiinan jäsenyyttä YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestössä Unescossa. Olin itse viime viikolla delegaation johtajana Unescon yleiskokouksessa. Mielestäni Suomen ratkaisu oli oikea ja perusteltu.
Maailmanpolitiikan kovat realiteetit tulivat tosin heti vastaan, kun Yhdysvallat ilmoitti lopettavansa Unescon rahoituksen, koska palestiinalaiset otettiin mukaan. Amerikkalaiset maksavat runsaan viidenneksen järjestön menoista. Yhdysvaltain yli 20 vuotta vanha lainsäädäntö kieltää rahoituksen järjestöiltä, joissa Palestiina on mukana. Kansainvälistä kulttuuri- ja tiedejärjestöä ei pitäisi ottaa poliittisen pelin kohteeksi.
Yhdysvaltain pitäisi mieluummin edistää aktiivisesti kahden valtion ratkaisua Lähi-idän rauhan pohjana ja ohjata liittolaistaan Israelia rauhanomaiseen ratkaisuun.
Mustafa Barghouti kertoi, että palestiinalaisten tavoitteena on pyrkiä kaikkien YK:n järjestöjen jäseneksi ja lopulta itse maailmanjärjestöön. Palestiinalaisten YK-jäsenhakemusta käsitellään 11. päivä marraskuussa järjestön yleiskokouksessa New Yorkissa. Suomen hallitus on omaksunut hyvän linjan, jonka mukaan se tukee Palestiinan pyrkimyksiä päästä tasaveroiseksi toimijaksi maailman poliittisella näyttämöllä muiden itsenäisten valtioiden kanssa.
Barghoutin mielestä seuraava johdonmukainen askel olisi se, että Suomi tunnustaa Palestiinan valtion.
Palestiinalaisten kannalta pyrkimyksessä kansainvälisten järjestöjen jäseneksi on kyse myös vastarinnasta diplomatian keinoin. Valitettavasti neuvottelukosketusta Israelin ja Palestiinan välillä ei käytännössä ole. Ratkaisua viivytellessä Israel jatkaa laittomien siirtokuntien rakentamista palestiinalaisalueille.
Siksi paras vauhdittaa kahden valtion ratkaisu Lähi-idässä on se, että myös Palestiinan valtiolle hankitaan nyt kansainvälistä tunnustusta.
Israelin ja palestiinalaisten kiistan rauhanomainen, kestävä ja oikeudenmukainen ratkaisu on avain myös monen muun maailman konfliktin ja vastakkainasettelun selviämiseen.
Kommentteja (6)