KOTIHOIDONTUKI JA TASA-ARVO
Kotihoidon tuesta käytävä keskustelu nostaa tunteita. Työmarkkinoiden vaikea tilanne heijastuu keskusteluun kotihoidon tärkeydestä. Minna Canthin eli tasa-arvon päivä on hyvä kohta pohtia kotihoidontukea.
Kotihoidontukea voi kehittää tasa-arvoisemmaksi. Osa kotihoidontuesta voitaisiin kiintiöidä toiselle vanhemmalle.
Kotihoidontuen ”tasa-arvoistaminen” ehkäisisi myös naisten syrjäytymistä työmarkkinoilta. Tutkimukset nimittäin osoittavat, että kotihoidontuki voi olla ansa, joka pahimmassa tapauksessa suistaa naisen köyhyyteen. Erityisesti tämä koskee vähän koulutettuja naisia, joilla on ollut heikko työtilanne. 40 prosentilla kotihoidontuella olevista naisista ei ole työpaikkaa johon palata.
Nykyinen kotihoidontuki on ”kahden kerroksen” asia. Osa naisista JOUTUU valitsemaan sen, osa taas SAA valita. Vastuu on jaettava vanhempien kesken. Tasa-arvoinen tukimuoto olisi kaikille perheessä hyväksi, niin lapsille ja vanhemmillekin.
Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteet perheiden hyvinvoinnin lisäämisestä ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisestä. Yksi keino viedä tavoitteita eteenpäin on kiintiöittää isille lisää perhevapaita. Parhaiten tämä onnistuu etenemällä 6+6+6- mallin suuntaan.
Mallissa molemmille vanhemmille varataan yksi kuuden kuukauden jakso ja kolmannen jaksoista vanhemmat voivat käyttää oman valintansa mukaan. Se tukee vanhemmuuden tasa-arvoista jakautumista kannustamalla isiä jäämään kotiin lastensa kanssa. Se vahvistaa naisten asemaa työelämässä ja pidentää naisten työuria. Se vahvistaisi isän – tai lapsen toisen vanhemman – mahdollisuuksia ja uskallusta jäädä lapsen kanssa kotiin, siihen voi toisinaan olla suuri kynnys. Malli olisi myös lapsen etu sillä vanhempainvapaa päättyisi nykyistä myöhemmin. Juuri tämän mallin mukaan voi uudistaa myös kotihoidontukea.
Tällä hetkellä kotihoidontuen turvin on mahdollista hoitaa lasta kotona kolmevuotiaaksi. Monet vanhemmat haluavat käyttää tämän mahdollisuuden. Suomessa kotihoidontukea käytetään paljon, 80 prosentissa perheistä toinen vanhemmista jää kotiin ainakin joksikin aikaa. 96 prosenttia kotiin jäävistä on äitejä. Parhaiten tuki toimii silloin, kun vanhemmalla on työpaikka, johon palata.
Perhevastuiden jakautumisessa voisi ottaa mallia Ruotsista. Ruotsissa esimerkiksi osa-aika työtä suositaan Suomea enemmän. Siellä pienten lasten vanhemmista osa-aikatyötä on kaksinkertainen määrä Suomeen verrattuna. Se kannustaa esimerkiksi äitejä antamaan vaikkapa puolikkaan työpanoksen lasten kokonaan kotona hoitamisen sijaan.
Kotihoidontuen suhteen uusia ratkaisuja pitää päästä pohtimaan ja toteuttamaan ripeästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien mukaan nykyisellä kehitystahdilla pääsemme vanhempainvapaiden tasapuoliseen käyttöön noin 200 vuoden kuluttua.
PS. Minna Canthin eli tasa-arvon päivänä on liputettu vuodesta 2003. Liputuspäätöksen teki silloinen alue- ja kuntaministeri, nykyinen Vasemmistoliiton kansanedustaja Martti Korhonen. Hyvä Mara!
Kommentteja (6)