Nuorten yhteiskuntatakuu nytkähti eteenpäin

Kirjoitettu Paavon blogi

Tänään oli tärkeä päivä, kun kauan odotettu linjaus nuorten yhteiskuntatakuusta luovutettiin neljälle ministerille. Kyse on yhdestä nykyhallituksen tärkeimmistä hankkeista, jonka tarkoituksena on varmistaa, että jokainen nuori pääsee osalliseksi yhteiskuntaan eikä ketään aurata syrjään.

Yhteiskuntatakuun ytimessä on katkaista kaikkien alle 25-vuotiaiden ja alle 30-vuotiaiden vastavalmistuneiden työttömyys viimeistään kolmen kuukauden kohdalla. Ajatus on tarjota jokaiselle työ-, opiskelu-, harjoittelu-, kuntoutus- tai työpajapaikka.

Nyt luovutettu väliraportti käy läpi nuorten nykyistä tilannetta koulutuksen ja työllisyyden suhteen. Samalla se esittelee, paljonko rahaa tarvitaan ja mitä lakeja pitäisi muuttaa. On selvä, että nuorten syrjäytyminen on iso ongelma yhteiskunnalle, mutta ennen muuta yksilölle itselleen.

Koulutuspaikan tai työpaikan tarjoaminen ovat tärkeitä yhteiskuntatakuun lupauksia, mutta on myös nuoria, jotka tarvitsevat enemmän tukea löytääkseen oman tiensä. Tähän tarpeeseen vastaa osaltaan etsivä nuorisotyö.

Nuorisoasioista vastaavana ministerinä voin sanoa, että kokemukset etsivästä nuorisotyöstä ovat olleet erittäin rohkaisevia. Ensimmäisenä lakisääteisenä vuotenaan 2011 se tavoitti 9 200 nuorta. Tämä on 3 500 nuorta enemmän kuin edellisenä vuonna. Tämä on viesti siitä, että nuoret itse hyväksyvät etsivän nuorisotyön ja luottavat siihen.

Etsivä nuorisotyö kattaa tällä hetkellä 70 % Suomesta. Tavoite on yhteiskuntatakuun turvin laajentaa se koko maahan. Se vaatii eri alojen yhteistyötä. Kunnilla onkin nyt vuoden ajan ollut velvollisuus perustaa nuorten ohjaus- ja palveluverkosto, johon kuuluvat ainakin opetus-, sosiaali- ja terveys- ja nuorisotoimet sekä työhallinto ja poliisi.

Ensimmäisen vuoden tulokset osoittavat, että muuttamalla toimintatapoja ja asenteita sekä organisoimalla vanhaa paremmin, parannetaan nuorten saamia palveluja.

Jatkossa pitää kuitenkin selvittää nykyistä paremmin ne syyt, jotka johtavat syrjäytymiseen. Mistä syrjäytymisriskissä olevat nuoret tulevat ja mitä heidän tarinansa ovat? Väitän, että tiedämme tästä nykyisin liian vähän.

Siksi yhteiskunnan tarjoama apu usein paikkailee vain seurauksia eikä pureudu ulkopuolisuuden varsinaisiin syihin. Tätä pohdintaa odotan myös nuorten yhteiskuntatakuun työryhmältä, kun se nyt jatkaa tärkeää työtään.

Kommentteja (5)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *