160 818 kertaa kiitos!
Tältä tuntuu siis vaalivoitto. Tämä oli monilla päällimmäinen kommentti eilen Vasemmiston vaalivalvojaisissa, jotka kääntyivät illan mittaan vaalibileiksi. Vasemmisto otti ensimmäisen vaalivoiton 18 vuoteen. Ja vielä huiman sellaisen.
Vasemmiston kannatus kasvoi viiden vuoden takaisista eurovaaleista peräti 3,4 prosenttiyksikköä, noin 60 prosenttia. Kokonaistulos 9,3 prosenttia on myös 1,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kolmen vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa. Vasemmisto oli suuri, ja käytännössä ainoa, vaalivoittaja.
Vaalivoiton syitä oli varmasti monia. Meillä oli todella mahtavat 20 ehdokasta, jotka tekivät valtavan hienon kampanjan. Ehdokasjoukko oli monipuolinen, eri puolilta Suomea ja erilaisista taustoista. Mutta kaikkia yhdisti hyvin samankaltaiset vaaliteemat. Harvoin vaaleissa kuulee kommentteja, että on vaikea valita ehdokas, koska on niin monta hyvää vaihtoehtoa. Yleensä valitellaan, miten vaikea on löytää sopiva ehdokas.
Merja Kyllönen ja Li Andersson saivat aivan huikeat äänimäärät. Nyt Merja lähtee Brysseliin samalla tiukalla asenteella, josta hän sai kiitosta hoitaessaan liikenneministerin tehtävää. Li sai aivan mielettömän hienon äänimäärän ja nousi vaalien myötä yhdeksi suomalaisen politiikan kirkkaista tähdistä.
Vaikka julkisuudessa puhutaan lähinnä Merjasta ja Listä, aivan yhtä hienon ja arvokkaan työn tekivät 18 muuta ehdokasta. Vaalien loppumetreillä äänet alkavat keskittyä niille ehdokkaille, joita mielipidemittauksissa nostetaan. Tämä ei tee oikeutta muille ehdokkaille.
En ole kovin innostunut siitä, että muutama päivä ennen vaaleja julkisuudessa kerrotaan, ketkä tulevat valituiksi ja tehdään ehdokaskohtaisia mielipidemittauksia. Usein mediassa kehuskellaan, miten ehdokasgallupit osuivat kohdalleen. Kysymys on paljolti myös siitä, että nämä mielipidemittaukset alkavat toteuttaa itseään.
Haluan kiittää meidän ehdokkaita ja niitä satoja ja satoja aktiiveja, jotka niskat punaisena tekivät työtä ehdokkaiden ja vaalivoiton eteen. Meillä ehdokkaat käyttivät yhteensä yhtä paljon rahaa vaaleihin kuin jotkut muiden puolueiden ehdokkaat lähes yksinään. Me emme tee vaalikampanjaa rahalla vaan aktiivien käsillä ja jaloilla.
*
Vaalivoiton kannalta vähintään yhtä tärkeitä olivat teemat, joita nostimme esille. Ihmiset halusivat vaaleissa muutosta ja Vasemmisto tarjosi tämän aidon muutoksen. Me nostimme esille eurooppalaisia teemoja ja vaikeitakin asioita.
Kerroimme kampanjassa esimerkiksi rehellisesti, ettei Kreikka selviydy ilman velkojen uudelleen järjestelyä. Käytännössä kaikki muut puolueet halusivat kierrellä ja kaarella tämän teeman ympärillä. Esitimme selkeän vaihtoehdon kokoomuksen EPP:n johdolla tehdylle talouspolitiikalle Euroopassa.
Uskalsimme nostaa voimakkaasti esille esimerkiksi Euroopan keskuspankin EKP:n mandaatin muuttamisen työllisyyttä tukevaksi. Sanoimme suoraan, että Eurooppa ei nouse lamasta leikkaamalla vaan tarvitaan elvyttävää talouspolitiikkaa.
Otimme myös selkeän kannan Yhdysvaltain ja EU:n välisen investointi- ja vapaakauppasopimukseen (TTIP). Vaadimme europarlamentissa täyttä avoimuutta neuvottelujen sisällöstä ja neuvottelujen keskeyttämistä.
Myös teemat esimerkiksi verotuksen minimitasoista, työntekijöiden palkkojen ja työehtojen puolustamisesta, minipalkoista ja minimisosiaaliturvasta olivat asioita, joista muut eivät juuri puhuneet.
Jatkamme kamppailua veroparatiiseja vastaan.
*
Vasemmisto ei edennyt vain Suomessa vaan koko Euroopassa. Meidän parlamenttiryhmämme GUE/NGL on kasvamassa 35 parlamentaarikon ryhmästä todennäköisesti yli 50 parlamentaarikon ryhmäksi. Tarkka luku vahvistuu vasta tarkistuslaskentojen ja ryhmäneuvottelujen jälkeen. Itse lähden parin viikon päästä Brysseliin tapaamaan muiden vasemmistopuolueiden johtajia.
Eurovaalit olivat myös hyvää pohjaa (viimeistään) 10 kuukauden päästä pidettäviin eduskuntavaaleihin. Vaalivoitto antaa intoa ja itseluottamusta tuleviin vaaleihin. Eurovaalien pohjalta on hyvä rakentaa vaalivoittoa myös eduskuntavaaleissa. Suomen politiikassa tarvitaan muutosta yhtälailla kuin Euroopan politiikassa.
Nyt voimme huilata ansaitusti viikon tai kaksi ja sitten jatkamme työtä yhdessä ihmisten kanssa kaduilla ja toreilla. Meille vaalityö ei ole vain se, mitä tapahtuu juuri ennen vaaleja. Työtä pitää tehdä koko ajan.
Mutta nyt nautitaan ja kiitetään.
Kommentteja (4)