Ministeri haluaa opiskelijat leipäjonoon
Tänään julkaistiin professori Roope Uusitalon tekemä raportti opintotukijärjestelmän uudistamisesta. Selvityksen taustalla on hallitusohjelmaan kirjattu tavoite, jolla leikataan opintotukea 70 miljoonaa kuluvalla kaudella ja 150 miljoonaa pitkällä tähtäimellä. Vastaavaa leikkausesitystä ei ole missään muussa etuudessa.
Raportissa esitetään monia rajuja heikennyksiä nykyiseen opintotukijärjestelmään. Näistä törkeimmät ovat korkeakouluopiskelijoiden opintorahan leikkaaminen reilulla neljänneksellä ja tukikuukausien vähentäminen nykyisestä.
Uusitalon raportti on suora seuraus hallituksen koulutusvihamielisyydestä ja kyvyttömyydestä nähdä koulutus osana paremman tulevaisuuden rakentamista. Kysymys ei ole vain heikosta taloustilanteesta ja säästötarpeista, vaan ideologisista arvovalinnoista.
Opiskelijat ovat jo valmiiksi kaikkein pienituloisin väestöryhmä ja nyt hallitus on kirveellä lohkaisemassa heidän perustoimeentulostaan yli 25 prosenttia pois. Moni opiskelija joutuu nyt jo värjöttelemään leipäjonoissa. Ministeri Grahn-Laasonen haluaa ajaa loputkin opiskelijat leipäjonoihin.
Vaalien alla puheenjohtajat Juha Sipilä ja Alexander Stubb antoivat koulutuslupauksen, jossa todettiin, että koulutuksesta ei leikata ja opintotukea ei heikennetä. Nyt on käynyt täysin päinvastoin.
Koulutusleikkaukset ovat jo johtaneet yliopistoilla massiivisiin irtisanomisiin. Opintotuki irrotettiin indeksistä. Lukukausimaksujen perintä aloitettiin. Seuraavaksi ovat vuorossa ammatillisen koulutuksen leikkaukset. Ja nyt opiskelijoilta viedään perustoimeentulo.
Nykymuotoinen opintotukijärjestelmä sopii työelämän epävarmuuteen ja pirstaleisuuteen lainapainotteista paremmin. Työmarkkinat ovat muuttuneet, eikä korkeakaan koulutus enää takaa työpaikkaa. Työttömyys on ennätyslukemissa. Myös alojen välillä on työllistymisnäkymissä suuria eroja.
Suomessa maksuton koulutus ja opintotukijärjestelmä ovat vähentäneet korkeakoulutuksen periytyvyyttä. Korkeakoulutuksen periytyvyys on silti edelleen ongelma, ja se tulee lisääntymään, kun pienituloisten perheiden lapset eivät uskalla ottaa lainaa. Eriarvoisuus lisääntyy.
Hallituksen olisi nyt syytä pysähtyä miettimään ennen vaaleja annettuja koulutuslupauksia. Opintotukeen kohdistuvat leikkaukset on ehdottomasti peruttava.
Kommentteja (2)