Talvivaaran taru lähestyy loppua
Talvivaaran eli nykyiseltä nimeltään Terrafamen kaivoksen alasajoa ryhdytään valmistelemaan. Usko kaivoksen toiminnan taloudelliseen menestykseen ja ympäristöongelmien hoitoon on nyt loppunut myös Suomen hallitukselta. Jo aiemmin luottamus loppui Vaasan hallinto-oikeudelta, kun kaikki Terrafamen luvat muutettiin määräaikaisiksi. Lisäksi pari viikkoa sitten Talvivaaran aiempi johto sai tuomiot ympäristörikoksista. On vaikea uskoa, että vuoden loppuun mennessä löytyisi yksityistä rahoitusta.
Itse käsittelin Talvivaaraa jo ollessani ministerinä. Minulla on ollut jo pitkään käsitys, ettei Talvivaaraa saada taloudellisesti kannattavaksi eikä ympäristöongelmia ratkaistua. Talvivaara on ollut kankkulan kaivo, johon on kaadettu rahaa lähinnä markkinointipuheiden ja katteettoman uskon varassa.
Vuonna 2013 Talvivaaraa pääomitettiin osakeannissa, ja valtiosta tuli yhtiön suurin omistaja. Silloin omistajaohjauksesta vastannut Vihreiden ministeri Heidi Hautala ajoi vahvasti osakeantiin osallistumista. Minä Vasemmiston edustajana ja Vihreiden toinen ministeri Ville Niinistö suhtauduimme lisäpääomittamiseen kriittisesti. Me molemmat jätimme talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa omat esityksemme siitä, ettei valtion pitäisi lähteä niillä tiedoilla ja ehdoilla mukaan Talvivaaran rahoitukseen.
Viime kesänä valtio otti koko Talvivaaran harteilleen, kun Terrafame-yhtiö ryhtyi hoitamaan kaivosta. Silloin rahaa myönnettiin 209 miljoonaa euroa, ja tänä keväänä 38,5 miljoonaa euroa lisää. Nyt nämä rahat ovat jo lopussa. Samoin on Talvivaaran tarina.
Nyt tärkeintä on huolehtia, että kaivoksen alasajo sujuu hallitusti ja ympäristöongelmat saadaan korjattua. Tämä on vuosien mittainen ja satoja miljoonia euroja vievä tehtävä, joka kaatuu valtion hoidettavaksi. Samaan aikaan täytyy ruveta etsimään ratkaisuja Kainuun työllisyystilanteeseen.
On arvioitu, että hallittu alasajo työllistää nykyisen määrän ihmisiä vielä parin–kolmen vuoden ajan. Kainuuseen tarvitaan kipeästi uusia teollisia työpaikkoja. Niiden syntyä voidaan vauhdittaa julkisilla investoinneilla. Yhteisiä varoja tulee käyttää myös kehittyvän bioalan ja matkailuhankkeiden tukemiseen. Pitkällä tähtäimellä tulee selvittää mahdollisuutta aloittaa bio- ja ympäristöalan koulutuslinja. Lyhyellä tähtäimellä hallituksen pitää antaa lisäbudjetissa työllisyysvaroja Kainuuseen, sen lisäksi että rahaa myönnetään Talvivaaran alasajoon.
Kainuun osalta on jo tehty hyviä päätöksiä, kun Suomen juhlavuoden kansallispuisto perustetaan Hossaan. Hossan kansallispuistossa yhdistyy luonnonsuojelu, työpaikat ja matkailun tuomat mahdollisuudet koko alueelle. Tällaista Kainuuseen kaivataan lisää.
Talvivaara osoittaa sen, että mittavissa teollisissa hankkeissa ja erityisesti kaivostoiminnassa pitää huomioida ympäristö huomattavasti aikaisempaa paremmin. Ympäristö ja talous eivät ole toistensa vastakohtia. Talvivaara on konkreettinen esimerkki siitä, että vastuuttomuus ympäristöasioissa on myös vastuutonta taloudenhoitoa yritykselle.
Talvivaaran ja Terrafamen tarina on surullinen osa Suomen kaivannaisteollisuuden historiaa. Kaivos, jossa kaikki mahdollinen on mennyt pieleen, pilaa koko alan maineen. Kaivokselta odotettiin suuria, ja itsekin olisin todella mielelläni nähnyt sen menestyvän. Kuitenkaan hallituksella ei ollut enää muita mahdollisuuksia, kuin viheltää peli poikki. Päätös oli täysin oikea.
Kommentteja (2)