Koronassa kannattaa luottaa viranomaistietoihin
Monesti sanotaan negatiivisessa mielessä, että poliitikot pesevät kätensä erinäisistä asioista.
Suomessa ei ole koronavirusepidemiaa ja kaikki pitää tehdä sen estämiseksi, mutta siihen pitää varautua.
Koronaviruksen ja muiden vastaavien epidemioiden tai mahdollisten pandemioiden hallinta ja hoito ei ole poliittinen kysymys. Varautumis- ja torjuntatoimet pitää tehdä asiantuntijaviranomaisten harkinnan mukaan eikä sen mukaan mikä meistä maallikosta vaikuttaa hyvältä.
Näissä käytännön asioissa poliitikkojen onkin syytä pestä kätensä.
Tehokkaan torjunnan ja hoidon lisäksi meidän on hyvä jatkossa keskustella myös siitä, kuinka voimme vaikuttaa uusien pandemioiden estämiseen.
Maailman ongelmat eivät koskaan rajoitu maiden rajojen sisälle. Globaalissa maailmassa ihmiset, eläimet ja elintarvikkeet liikkuvat nopeasti. Tartuntatauti toiselta puolelta maapalloa voi olla meillä 24 tunnin kuluessa.
Suurin riski uudenlaisille virustartunnoille on siellä, missä hygieniataso on alhainen, infektiopaine suuri ja terveydenhuolto kehittymätöntä. Siellä ei myöskään ole ymmärrystä eläinten ja ihmisten yhteisistä taudinaiheuttajista.
Meitä uhkaa myös hiljainen pandemia, antibiooteille resistentit bakteerit, joilla on vastustuskyky liki kaikille mikrobilääkkeille ja suurentunut taudinaiheutuskyky. Tähän vaikuttaa erityisesti monikirjoisten antibioottien liiallinen käyttö kehittyvissä maissa ja tehomaatalouden liiallinen antibioottien käyttö eläimiin.
Parhaiten estämme pandemiat tukemalla kehittyvien maiden hygienia- ja terveydenhuollon tason nostoa. Globaali yhteistyö on pandemioiden torjunnassa olennaista.
Meillä täällä järjestäytyneessä korkean hygieniatason ja laadukkaan terveydenhuollon maassa on erinomaiset valmiudet torjua infektioita. Meillä on erinomainen hoitohenkilökunta, jos infektioita ilmenee.
Koronaviruksen torjunnassa tärkeitä ovat samat toimet kuin epidemioissa muulloinkin. Pese kädet huolellisesti äläkä kosketa omia kasvoja. Sairastuneiden on syytä pysyä kotona. Yksinkertaisia, mutta toimivia keinoja, joita meidän täällä ei tule vähätellä.
Sairausajan toimeentulo tulee tietenkin turvata. Kenenkään ei pidä toimeentulonsa uhalla joutua ottamaan riskiä infektion levittämisestä. Yhteiskunnan turvaverkon tulee olla tässä aukoton.
Kansainväliset järjestöt suosittelevat yhteisen terveyden näkökulman huomioimista toiminnassa. Suomessa näin on toimittu ja jatkossakin ympäristöterveydenhuollon on syytä jatkua osana muuta terveydenhoitoa.
Suomessa on toimittu jo pitkään tällaisiin tilanteisiin varautumisen ja valmistautumisen hyväksi. Annetaan työn jatkua.
Kommentteja (0)