Loppu työehtojen polkemiselle – alipalkkaus kriminalisoitava
Alkukesästä esiin nousseet vakavat ongelmat palkkauksessa ja työoloissa niin mansikkatiloilla kuin muuallakin osoittavat että työehtojen puolustamiseen tarvitaan nykyistä järeämpiä keinoja.
Kuumassa kesässä on jäätävää, että vielä 2020-luvulla on edelleen yrityksiä, jotka jäävät kiinni kolmen euron tuntipalkoista ilman, että minkäänlaisia seuraamuksia syntyy. Niitä yrityksiä, jotka eivät toimi yhteisten sääntöjen mukaan, tulee rangaista asianmukaisesti. Alipalkkaus tulee kriminalisoida ja työehtojen valvontaan saada lisäresursseja.
Nyt olisi myös tämän uudistuksen vastustajien syytä tulla ulos ja kertoa kantansa. Minun on vaikea nähdä mitään syytä, miksi yksikään rehellinen toimija vastustaisi alipalkkauksen kriminalisointia.
Kevään ja kesän aikana on julkisuuteen noussut useampia aloja, joiden työoloissa ja palkkauksessa on ilmennyt vakavia ongelmia. Lauantaina uutisoitiin kausityöntekijän karuista kokemuksista pohjoissavolaiselta mansikkatilalta. Laajoista ongelmista on kerrottu myös esimerkiksi telakka-alalla. Turun telakan yhteydessä puhuttiin jopa kolmen euron tuntipalkoista.
Suuri osa yrityksistä toimii vastuullisesti ja pyrkii torjumaan aktiivisesti torjumaan harmaata taloutta. Alipalkkauksesta kärsivät työntekijöiden lisäksi vastuullisesti toimivat yritykset ja laajemmin koko yhteiskunta.
Luulisi kaikille olevan selvää, etteivät olemassa olevat keinot riitä. Tarvitaan vahvempaa lainsäädäntöä ja asianmukaisia sanktioita, jotta työntekijöiden hyväksikäyttö saadaan loppumaan. Alipalkkaus tulee kriminalisoida myös, jotta kaikki yritykset ovat samalla viivalla. Sääntelyn on ulotuttava myös laajoihin alihankintaketjuihin.
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus tulee selvittämään uusia keinoja tahalliseen tai törkeän huolimattomaan alipalkkaukseen puuttumiseksi, esimerkiksi hallinnollisten sanktioiden keinoin. Alipalkkauksen kriminalisointi auttaisi korjaamaan työelämän räikeimpiä epäkohtia. Kriminalisoinnin lisäksi resursseja tarvitaan lisää työehtojen etukäteis- ja jälkikäteisvalvontaan.
Kommentteja (0)