Tärkeitä parannuksia suomalaisten elämään
Epäoikeudenmukainen ja nöyryyttävä aktiivimalli on purettu. Pienimpiä eläkkeitä ja perusturvaa on korotettu, tasa-arvoinen oikeus varhaiskasvatukseen on palautettu kaikille lapsille ja päivähoidon ryhmäkokoja on pienennetty. Koulutukseen ja osaamiseen on panostettu lisää resursseja.
Merkittäviä ja tärkeitä parannuksia tavallisten suomalaisten elämään. Aika hyvin hallitukselta, josta väitetään, ettei se ole saanut mitään aikaan.
Tämä hallitus pystyy toteuttamaan uudistuksia, joita on jo vuosia tai vuosikymmeniä toivottu ja odotettu. Sellaisia, joita aiemmat hallitukset eivät ole saaneet aikaiseksi, vaikka niiden tärkeyttä on tämän salin jokaiselta laidalta korostettu.
*
Tasa-arvoinen perhevapaauudistus on ollut monen puolueen tavoite jo vuosikymmeniä. Nyt kun vasemmistoliittolainen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen pääsi ohjaamaan uudistuksen valmistelua, on löydetty ja neuvoteltu yhteinen malli.
Tasa-arvoinen perhevapaauudistus tukee kaikenlaisia perheitä ja lisää yhdenvertaisuutta sekä kotona että työelämässä. Se joustaa perheiden erilaisissa tilanteissa ja parantaa perheiden toimeentuloa. Tuleva uudistus on maailmanlaajuisestikin edistyksellinen ja saanut siksi laajaa kansainvälistä huomiota.
Ja jatkossakin äitejä saa kutsua äideiksi ja isiä isiksi. Harvinaisen pölhöpopulistinen keskustelu tästä asiasta voidaan siis lopettaa tähän.
*
Myös sosiaaliturvauudistus on käynnistetty. Jo pitkään on ollut suuri tarve uudistaa pirstaleinen ja joustamaton suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä. Byrokratia- ja köyhyysloukkuja täytyy purkaa ja niiden tilalle rakentaa kannustava ja mahdollistava järjestelmä.
Viimein lakiin kirjataan vanhuspalveluiden 0,7-hoitajamitoitus. Kun vanhuspalveluiden skandaalit ravistelivat Suomea vuosi sitten, kaikki eduskuntapuolueet kannattivat sitovaa 0,7 -hoitajamitoitusta, paitsi kokoomus. Ihmiset äänestivät muutosta vanhuspalveluihin, ja nyt sen myös saavat.
Suuri maksuhäiriömerkinnän saaneiden ja ylivelkaantuneiden määrä on huomioitu hallitusohjelmassa. Nyt hallitukselta odotetaan esityksiä myös heidän asemansa parantamiseksi.
*
Suomi sai Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitealta langettavan päätöksen subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta. Tässäkin asiassa hallitus toimi ripeästi. Opetusministeri Li Anderssonin esittelystä eduskunta on hyväksynyt lain kaikille lapsille tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta, jo ennen Suomen saamaa huomautusta.
Vielä tänä vuonna eduskuntaan tulevat myös lait oppivelvollisuuden pidentämistä 18 ikävuoteen. Oppivelvollisuuden pidentäminen on todella suuri koulutuspoliittinen uudistus, merkittävä tasa-arvo teko. Vain perusasteen koulutuksen saaneille on yhä vähemmän työpaikkoja ja mahdollisuuksia yhteiskunnassamme. Siksi jokaiselle nuorelle pitää pyrkiä takaamaan vähintään toisen asteen tutkinto.
Samalla vastaamme myönteisesti nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen viime kaudella keräämään kansalaisaloitteeseen maksuttomasta toisesta asteesta.
*
Työllisyys on parantunut koko hallituskauden ajan, mutta vielä on matkaa 75 prosentin työllisyystavoitteeseen. Jokainen prosenttiyksikkö on edellistä vaikeampi saavuttaa. Jos haluamme kestävää työllisyyden parantumista, ovat panostukset osaamiseen ja hyvinvointiin keskeisiä. Työllisyyttä pitää parantaa auttamalla ja tukemalla, ei leikkaamalla.
Suomen yhteiskuntarakennetta pitää uudistaa vastaamaan ilmastonmuutokseen. Meillä on rohkea, mutta samalla välttämätön, tavoite Suomesta hiilineutraalina maana vuonna 2035. Siksi ilmastotoimien pitää olla kunnianhimoisia, mutta samalla niissä tulee huomioida sosiaalinen ja alueellinen tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.
Pienituloisia ei laiteta ilmastotoimien maksajiksi eikä kukaan tule joutumaan kohtuuttomaan tilanteeseen. Tärkeitä askelia ovat ilmastorahaston perustaminen, energiaverotuksen uudistaminen sekä linjaukset niin päästöjen sektorikohtaisista vähennyksistä kuin hiilinielujen vahvistamisesta.
Työ ilmastokriisin torjumiseksi on tehdyillä päätöksillä vasta alkanut. Uusia toimia tarvitaan, mm. turpeen osalta.
*
On tärkeää, että Suomea uudistetaan tasa-arvoisemmaksi, oikeudenmukaisemmaksi ja kestävämmäksi. Uudistuksia ei pidä hosua, vaan tehdä huolellista valmistelua ja viedä järjestelmällisesti eteenpäin päätettyjä uudistuksia.
Kuluneet kahdeksan kuukautta ovat osoittaneet, että hallituksella ja ministereillä on väliä. Sanna Marinin johtama hallitus tekee tärkeää työtä Suomen ja suomalaisten puolesta.
Annamme kaiken tukemme tälle työlle.
(Puhe on vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro valtiopäivien avauskeskustelussa täysistunnossa 11.2.2020.)
Kommentteja (0)