Tulot ja varat kasaantuvat yhä pienemmälle joukolle
Pohjoismaisen hyvinvointivaltion eetos on ollut tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentaminen.
Se on tarkoittanut tulo-, varallisuus-, koulutus- ja terveyserojen kaventamista.
Vasemmisto on puhunut vuosien näiden erojen kääntymisestä uudestaan kasvuun. Oikeisto on halunnut vähätellä mm. tuloerojen kasvua. Se on kuulemma marginaalista.
Jos kuitenkin katso vähän pidemmällä aikavälillä tuloeroja, on niissä tapahtunut valtava muutos. Tuloeroja kavennettiin aina 1990-luvun alkuun asti. Sen jälkeen tuloerot ovat lähteneet uudestaan nousuun. Nyt ollaan palattu 1970-luvun alkupuolen tasolle.
Kansainvälisesti ranskalainen ekonomisti ja professori Thomas Piketty on nostanut esiin tuloerojen ja erityisesti varallisuuserojen kasvua. Varallisuus kasaantuu entistä enemmän pienelle joukolle jopa niin rajusti, että olemme kasaantumisessa palaamassa feodaaliseen aikaan.
Viime vuonna julkaistun selvityksen mukaan maailman 26 rikkainta ihmistä omistaa saman verran kuin maailman köyhin puolikas eli 3,5 miljardia ihmistä. Kolme vuotta aikaisemmin tähän tarvittiin vielä ”sentään” 62 rikkainta ihmistä.
Suomen osalta tuloerojen muutosta ovat tuoreessa tutkimuksessa selvittäneet Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija, KTT Marja Riihelä ja Tampereen yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Matti Tuomala.
Oheinen diagrammi kuvaa karulla tavalla muutosta tuloissa Suomessa.
Mikä sitten selittää tätä asiaa? Tietenkin yksi selittävä tekijä on se, että kokoomus on ollut hallituksessa lähes koko tuon ajan.
Mutta jos vakavammin puhutaan, on yksi keskeinen tekijä Ahon hallituksen tekemä muutos pääomaverotuksessa. Kun osinkoja ja pääomia ei enää veroteta progressiivisesti, tuloerot kasvavat.
Siksi vasemmisto on jo pitkään ajanut pääoma- ja osinkotulojen laittamista samaan progressiiviseen taulukkoon kuin muut tulot. Myös osinkotulojen verovapaista osuuksista tulisi luopua.
Ylipäätänsä pitkä linja on ollut 1990-luvulta lähtien vähentää progressiivisia veroja ja lisätä niiden tilalle tasaveroja ja -maksuja.
Monesti oikeisto muistuttaa, että suurituloisimmat maksavat isoimman osan valtion tuloveroista. Se on totta, mutta samalla he unohtavat kertoa sellaisen ”pienen” yksityiskohdan, että valtion tuloista vain alle 10 prosenttia kerätään progressiivisilla tuloveroilla. Esimerkiksi arvonlisäveroilla, joka on regressiivinen eli pienituloiset maksavat sitä suhteessa isotuloista enemmän, kerätään noin kolme kertaa enemmän tuloja.
Tämä kaikki kertoo siitä, miksi tarvitaan vahvempaa vasemmistoa. Tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman Suomen ja maailman puolesta.
Kommentteja (0)