Asumisen hintapommi purettava
Helsingin ehkäpä suurin yksittäinen ongelma on asumisen kohtuuttoman kova hinta, asui sitten vuokralla tai omistusasunnossa.
Vain viidennes helsinkiläisistä asuu kohtuuhintaisesti. Kohtuullisuus lasketaan sen mukaan, että korkeintaan 40 prosenttia käytettävissä olevista tuloista menee asumisen.
Tämä laskennallinen luku on yläkanttiin. Kohtuullista olisi, jos käytettävissä olevista tuloista korkeintaan 25 prosenttia menisi asumiseen.
Ja tilanne on pahentuvassa entisestään, ja nimenomaan vieläpä kaikkein pienituloisimmille. Hallitusohjelmaan on kirjattu mittavat leikkaukset asumistukeen.
Nämä leikkaukset osuisivat kipeästi erityisesti Helsinkiin: pienituloisiin työssäkäyviin, eläkeläisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin. Kaavailtu asumistuen leikkaus voi tarkoittaa työssäkäyvällä pienituloisella jopa useiden satojen eurojen leikkausta toimeentuloon. Hallitus on siis luomassa tuloloukkua, pienituloisille työssäkäyville.
Se, millä tietopohjalla ja ideologiset silmälasit silmillä asumistukileikkauksista on päätetty hallitusneuvotteluissa, kertoo asumistuesta vastaavan ministeri Sanni Grahn-Laasosen julkiset kommentit. Grahn-Laasonen väitti Yleisradion haastattelussa, että asumistuki nostaa vuokria ja kun nyt sitä leikataan, vuokrat laskevat. Että ongelmia ei tule.
Ministeri Grahn-Laasosen väite ei pidä paikkaansa. Tutkimukset ja selvitykset osoittavat, että asumistuki ei nosta vuokria varsinkaan Helsingissä. Täällä vuokrat ovat jo nyt paljon korkeammat kuin asumistuen maksimi.
Grahn-Laasonen joutui jo perääntymään väitteistään, mutta leikkauksia hän ei ole luvannut peruuttaa.
Eikä tässä vielä kaikki. Samaan aikaan Helsingin kaupungin asunnot Heka Oy on nostamassa vuokria jopa 15 prosenttia. Tulee siis tuplaisku. Vuokrat nousevat ja tuet laskevat. Hekalla on noin 50 000 asuntoa ja lähes 100 000 helsinkiläistä asuu Hekan asunnoissa.
Heka toimii omakustannusperiaatteella. Vuokrissa kerätään vain hoito- ja pääomakulut. Ylimääräistä ei kerätä, voittoa ei tehdä eikä jaeta. Kun lainojen korot ja hoitokustannukset nousevat yhtä aikaa todella nopeasti, ei ole mitään marginaalia, josta voisi keventää vuokrankorotuspainetta.
Nyt tarvitaan toimia, jolla korotuspainetta voitaisiin alentaa. Myös tässä asiassa katseet kääntyvät valtion suuntaan. Heka ei myöskään ole ollenkaan ainoa kunnallinen asuntoyhtiö, jolla on samoja ongelmia.
Isoin selittävä tekijä vuokrien korotuspaineelle on nousseet lainakulut. Hekan asuntoja on rakennettu korkotukilainoilla. Mutta koska korot ovat olleet kymmenen vuotta alhaalla, ei valtion asuntorahaston ole tarvinnut maksaa juurikaan korkotukea.
Nyt hallituksen tulisi tuoda esitys korkotukilainojen ehtojen tilapäisestä parantamisesta. Näin saataisiin korotuspainetta laskettua.
Myös Helsingin kaupungin pitää selvittää, voisiko se esimerkiksi konvertoida Hekan ulkoa ottamia lainoja kaupungin lainoiksi ja voisiko niissä silloin olla matalampi korko.
Nyt vuokra-asujien Helsingissä ja ympäri maata pitää luoda painetta hallitukselle:
Ei asumistuen leikkauksia!
Korkotukilainojen ehtoja on parannettava!
Kommentteja (0)