Puhuvat sananvapaudesta – yrittävät rajoittaa sitä

Kirjoitettu Yleinen

Kun kutsuin ihmisiä osallistumaan vappumarssille 2023, oli sananvapauteni käyttäminen liikaa monille perussuomalaisille. He tehtailivat mitä mielikuvituksellisempia rikosilmoituksia poliisille ja kanteluita oikeuskanslerille. Poliisi totesi jo vuosi sitten, että perusteita esitutkinnan aloittamiseen ei ole.

Tällä viikolla on tullut asiasta apulaisoikeuskanslerin ratkaisu asiaan. Hän totesi päätöksessään, että kirjoitukseni kuuluu poliittisen sananvapauden piiriin. Apulaisoikeuskanslerin mukaan sanan ”rasisti” voi mieltää loukkaavana, joten sen käytöstä tulisi pidättäytyä sellaisessa yhteydessä, jossa toteutetaan luottamustehtävässä toimimiseen liittyvää viestintää.

Varsinaisesti mitään huomautusta en apulaisoikeuskanslerilta saanut, toisin kuin klikkiotsikossa väitetään. Apulaisoikeuskansleri päätöksessään myös korostaa sitä, että poliittinen sananvapaus nauttii erityisen vahvaa suojaa.

Mutta toimin jatkossa oikeuskanslerin ohjeen mukaan, enkä kutsu rasisteja rasisteiksi apulaispormestarin roolissa. Uskon, että tämä päätöksen myötä jatkossa minua pidättäydytään kutsumassa esim. kommariksi tai punikiksi.

***

Ohessa on vastine kanteluihin, jonka annoin reilu vuosi sitten oikeuskanslerille:

”Facebookin poliittinen profiilini on perustettu vuonna 2008. Olen käyttänyt sitä viidentoista vuoden ajan kertomaan henkilökohtaisista poliittisista näkemyksistäni. Sivusto ei ole kytkeytynyt mihinkään tiettyyn tehtävääni, vaan tehtävästä riippumatta se on ollut henkilökohtainen poliittinen sivustoni. Hallitsen sivua itsenäisesti ja tuotan sinne sisällön itse.

Toimin tällä hetkellä Helsingin kaupungin valtuutettuna ja apulaispormestarina. Kysymys on täysin poliittisesta tehtävästä ja poliittisessa roolissa kerron sivuilla vasemmistolaisia näkemyksiä eri asioihin niin Helsingin kaupungin osalta, valtakunnan osalta kuin myös mm. ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Kysymys ei ole siis apulaispormestarin sivustosta vaan vasemmistolaisen poliitikon henkilökohtaisesta sivusta. On syytä myös huomioida se, että nimenomaan poliittisissa tehtävissä toimivat nauttivat erityistä sananvapauden suojaa.

Mitä tulee itse kanteluihin niin niissä on ymmärretty täysin väärin teksti. Ilmeisesti kantelijat ovat peilanneet tekstiä oman ajatusmaailmansa kautta, jolloin tulkinnoista tulee aivan toisia kuin mitä olen kirjoittanut.

Kysymys on kutsusta osallistumaan vasemmiston perinteisille järjestäytyneille ja rauhallisille vappumarsseille, joita on järjestetty reilusti yli sadan vuoden ajan Suomessa. Toimin itse Helsingin vappumarssilla puolueen lipunkantajana. Marssille osallistui arviolta 7000-8000 ihmistä.

Vappumarssikutsussa käytettiin myös varsin perinteistä vasemmistolaista retoriikkaa. ”Vastarinta on luvallista, jopa suotavaa” sekä ”kaduilla ja kabineteissa” ovat olleet Vasemmistonuorten sloganeita jo yli 20 vuoden ajan. Niillä kutsutaan ihmisiä osallistumaan toimintaan, ei todellakaan kehoteta mellakoimaan tai kapinoimaan, kuten kantelijat tulkitsevat.

Viittaukset Donald Trumpiin kanteluissa menevät täysin ohi. Suomessa kukaan ei ole kiistänyt vaalitulosta tai kannustanut mitenkään kyseenalaistamaan eduskunnan toimintavaltuuksia. Sen sijaan demokratiaan kuuluu oleellisena osana oikeus osoittaa mieltä vallassa olevia kohtaan.

Kanteluissa on myös koettu, että kantelijaa olisi kutsuttu rasistiksi puhuttaessa puolueesta nimellä ”perusrasistit”. Tällä viitataan puolueeseen, ei sen äänestäjiin tai jäseniin. Puolueella on rasistisia tavoitteita ja useampi puolueen johtoon kuuluva on myös tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Facebook statukseni ei herättänyt mitään normaalista poikkeavaa keskustelua tai huomiota ennen kuin useita tunteja myöhemmin, kun se jaettiin saatesanoilla, jotka kiihottivat ihmisiä minua vastaan. Ihmiset näyttävät kommentoineen pikemminkin saatesanojen perusteella kuin itse varsinaisen statuksen pohjalta. Tekstiä pidettiin normaalina vappumarssikutsuna, kunnes sille haluttiin antaa uusi merkitys poliittisen vastapuolen taholta.

Nykyisen sosiaalisen median maailmassa myös tällainen tahallaan väärin tulkitseminen ja ihmisten usuttaminen ovat toimintatapoja, joilla pyritään hiljentämään ihmisiä ja kritiikkiä. Kanteluita tekemällä voidaan myös pyrkiä rajoittamaan perustuslaissa turvattuja sananvapautta, poliittisia oikeuksia sekä oikeutta osoittaa mieltä. Nämä oikeudet ovat myös poliitikkoja varten. Näin ollen kantelut ovat täysin perusteettomia.

Kanteluissa esitetty ajattelu rajoittaisi merkittävästi perustuslaissa turvattuja poliittisia oikeuksia, joihin Suomi on sitoutunut kansainvälisissä sopimuksissa.”

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *